Nyíregyháza

2022.05.03. 14:00

A „lámpás hölgyért” futnak

Ismét rajthoz állnak az ápolók és gondozók szombaton.

KM

Minden ember megtalálja a maga példaképét, azt, akire felnéz élete során. Az egészségügyi és szociális szférában dolgozók közül sokak hőse Kossuth Zsuzsanna, hazánk első főápolónője, ezért is szervezte meg emlékére az Élet Forrása Egyesület az I. Ápolók Futását. 
– Kossuth Zsuzsanna az 1848-as szabadságharc idején felkérte az asszonyokat, hogy zászlóhímzés helyett készítsenek kötszert és segítsenek az ápolásban, s országszerte 72 hadikórház kialakítását szervezte meg. Az elvárásai a mai napig helytállóak, hisz azoknak, akik hivatásként gondolnak az ápolói, gondozói munkára, ugyanazokkal a tulajdonságokkal kell rendelkezniük, mint amiket ő kért önkénteseitől: rend, erkölcs, pontosság, hűség, önfeláldozás, gyengédség és nem utolsósorban hazaszeretet. Olyan hivatástudatot hordozott magában, ami sokunk számára adhat erőt céljaink eléréséhez. Naplójában azt írta: „Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem” – foglalta össze elöljáróban Kiss Hedvig, az egyesület elnöke. 

Az ő egészségük is fontos 

– Őszintén szólva az első futás reggeléig mi sem számítottunk arra, hogy ennyien csatlakoznak, hogy ilyen sokan szakítanak időt a programunkra. Tisztában vagyunk azzal, mennyire nehéz beiktatniuk egy kis sportot a napjukba, de mint mindannyiunknak, nekik is szükségük van a mozgásra, hiszen minden alkalommal azért indulnak munkába, hogy mások egészségét javíthassák, míg a magukénak megőrzésére már szinte idejük sem marad. Ezért vagyunk mi, hogy felhívjuk a figyelmüket a sport és az aktív kikapcsolódás fontosságára – tette hozzá a szakember. 
Kifejtette: a második közös futást május 7-én, szombaton az ápolók nemzetközi napja alkalmából és az első sikeréből feltöltődve szervezi meg ez Élet Forrása Egyesület az erdei tornapályán. Ezúttal Florence Nightingale az a szakmai példakép, akinek emlékére rajthoz állnak a résztvevők. A modern nővérképzés és betegellátás reformjának elindítója szintén erős személyiség volt. Bár szülei próbálták távol tartani az ápolói pályától, töretlenül haladt előre, hogy elérje célját: egy hatékonyabban működő és humánusabb ellátási rendszer kialakítását. 
A krími háború ideje alatt a felügyelete alá került kórház körülményeinek javításával elérte, hogy a 40 százalékos halálozási arány mindössze két százalékra csökkenjen. S bár a nővérekkel szigorúan bánt, sok katona emlékeiben úgy élt, mint a „lámpás hölgy”, aki éjszaka ellenőrizte a betegei állapotát. „A nővérek ma még betegápolók, de eljön a nap, amikor egészségápolók lesznek” – jelölte ki az utat másfél évszázaddal ezelőtt Florence Nightingale. 

Díjazzák a legjobbakat 

A II. Ápolók Futásán a jótékonykodás is teret kap: a szervezők ezúttal Jánócsik Attila családja számára gyűjtenek adományokat. 
– A regisztráció 9.30-kor kezdődik, majd egy rövid zenés bemelegítő után rajtvonalhoz állnak a négy kilométeres távon indulók. Nem kötelező futni, le is lehet sétálni a szakaszt. Nem sokkal később indulnak a duplázók, vagyis azok, akik bevállalják a teljes, nyolc kilométeres távot. A két versenyszám között mediball bemutatót láthatnak az érdeklődők, 11.30-tól pedig eredményhirdetéssel zárul a program. Mindkét táv első három helyezettje értékes nyereményekkel térhet haza – részletezte Kiss Hedvig egyesületi elnök.

 

Borítókép: Első alkalommal sokan választották az aktív kikapcsolódást | Fotó: Janics Attila

Címkék#futás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában