Mátészalka

2022.05.25. 15:49

Új utakon járunk

Fotók: önkormányzat

Mátészalka önkormányzata kiemelten fontosnak tartja a lakossággal folytatott párbeszédet. Ennek jegyében 2021-ben a városfejlesztéshez kapcsolódó kérdőív kitöltésére kérte meg őket. Az egyik fontos, orvoslást igénylő területként jelölték meg a válaszadók az utak, járdák felújítását, körforgalmak építését. Az önkormányzat ezt szem előtt tartva, már megtette az első lépéseket.

Épülnek a körforgalmak

Ha a 49-es főúton Kocsord irányába autózunk, munkagépek miatt kell a 471-es út kereszteződésénél lassítanunk. A naponta arra járók láthatják, hogy rajzolódik ki egyre jobban az épülő körforgalom.

Autósok, kerékpárosok sokat mesélhetnének arról, hogy milyen „rázós” élmény volt a belváros megközelítése a Zöldfa utcáról a „soksínes” vasúti átkelőn keresztül a Seregély utca felől. Hamarosan erről már csak múlt időben lehet beszélni. Egy komplex közlekedésfejlesztési beruházásnak köszönhetően - aminek a része a Zöldfa utca- Meggyesi úti körforgalom is -, sem kerékpárral, sem autóval nem lesz többé „rázós” eljutni a városközpontba. Látványosan haladnak a vasúti átjáró felújítási munkálatai, a Seregély utcán is serényen folyik a munka.

Megújult útszakaszok

A tavasz mindig az útfelújítások időszaka is, de az útépítésnél jogszabály rögzíti a kezdés legkorábbi időpontját. Az idén tavasszal pályázati forrásból és az önkormányzat által biztosított önerőből három útszakasz újult meg: a József Attila utcának a rendőrségtől a Bajcsy-Zsilinszky utcáig tartó szakasza, a Kossuth tér és ennek folytatásaként a Rákóczi utca az Alkotmány útig. 

A Zöldfa utca a Kegyeleti Parktól a korábban említett közlekedésfejlesztési projekt kezdő pontjáig szintén megújult, és „okos zebra” segíti az átkelést a park irányába. A Zöldfa utcáról a bevásárlóközpontokhoz vezető sikátor is aszfalt burkolatot kapott. A hulladékudvar megközelítését könnyíti meg az Ecsedi út felújítása.

Útjavítások

Az M49-es autóút megépítésével a Mátészalkán átmenő forgalom várhatóan 70%-kal csökken. A „négysávos” teljes felújításával érdemes addig várni, amíg ez az elkerülő út elkészül. A Mátészalkai Városgazda Nonprofit Kft. viszont tervszerűen végzi a város utcáiban a kátyúzást.

Hogyan tovább?

A képviselő-testület a 2022. április 28-i ülésén döntött két belterületi útfelújítási pályázat benyújtásáról. Az első pályázat kilenc, a második hét útszakasz teljes vagy részleges felújítását tartalmazza. A támogatás feltételeinek figyelembe vétele mellett olyan útszakaszok kerültek a pályázati anyagba, ahonnan sok bejelentés érkezik az utak minősége miatt, illetve sűrűn lakott terület. A támogatási kérelem pozitív elbírálása esetén ezeknek a felújításával még biztonságosabb lehet a közlekedés a városon belül is.

A közeljövőben egy újabb körforgalom építése is elkezdődhet a Meggyesi út és Ipari út kereszteződésében. A munkálatok megkezdéséről, a forgalmirend-változásról a lakosság időben tájékoztatást kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában