Nyíregyháza

2022.06.24. 10:18

Időközi önkormányzati választást tartanak Nyíregyházán

Városunkban június 26-án, vasárnap járulhatnak urnákhoz az 1. és 3. számú választókerületben élők - írja a nyiregyhaza.hu.

Fotós: Illusztráció: Shutterstock

Fotós: Illusztráció: Shutterstock

A Nyíregyházi Napló kérdésére dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője emlékeztetett, a pandémia időszaka alatt közel 2 évig nem lehetett választásokat tartani, az elmaradtakat kellett most kiírni. Két, egyéni körzetben megválasztott képviselő is elhunyt a legutóbbi, 2019. őszi önkormányzati választások óta Nyíregyházán, 2020 októberében dr. Adorján Gusztáv, 2021 áprilisában pedig Lövei Csaba. Mivel nem listáról bejutott közgyűlési tagokról van szó, ezen a két területen új képviselőt kell választani.

2, illetve 3 jelölt

A választási iroda vezetője kiemelte, az áprilisihoz képest technikailag jóval egyszerűbb választásról van szó, hiszen két kerületet és 7-7 szavazókört érint, az egyesnél az 1-től 6-ig és a 61., míg a hármasnál a 14-től 19-ig és a 62.-et. Egy szavazólapot kapnak majd a választópolgárok, melyen 2, illetve 3 jelölt neve szerepel.

A jelöltek

A valasztas.hu alapján a következő jelöltekre lehet szavazni június 26-án az 1., illetve a 3. választókerületben. A Helyi Választási Bizottság a szavazólapon szereplő egyéni választókerületi képviselőjelöltek sorrendjét sorsolás elvégzésével állapította meg.

1. választókerület:

– dr. Ulrich Attila (Fidesz-KDNP)
– Hajdu Nándor (Nyíregyházáért Egyesület, Függetlenek Egyesülete, Jobbik, LMP MSZP)

3. választókerület:

– dr. Pápai László (Nyíregyházáért Egyesület, Függetlenek Egyesülete, DK, Jobbik, LMP, MSZP)
– Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz-KDNP)
– Bacsikné Szigeti Gabriella (Mindenki Magyarországa, Új Kezdet Párt, Párbeszéd)

Nincs átjelentkezés

A címzetes főjegyző jelezte, a szokott módon reggel 6 és este 19 óra között lehet menni szavazni, természetesen a személyi azonosságot és a lakcímet igazoló, érvényes iratokkal, illetve mozgóurna igénylésére is van lehetőség. Átjelentkezés viszont nincs: csak aznap és itthon, Nyíregyházán lehet leadni a szavazatot. Mivel nincs érvényességi küszöb és kizárólag teljes szavazategyenlőség esetén kell megismételni a választást, így nagy valószínűséggel este 20 és 21 óra között kiderül, hogy kik képviselhetik a közgyűlésben az 1. és 3. választókerületben élőket.

A demokrácia ünnepe

Dr. Szemán Sándor zárásképpen hangsúlyozta: – Minden választás a demokrácia ünnepe, ez az, amikor a választópolgárok közvetlenül beleszólhatnak az ország és a település életének alakulásába. Ezért mi mindig arra biztatunk mindenkit, hogy menjenek el, szánjanak rá időt, adják le szavazatukat, hiszen így tudják befolyásolni a településük életét. Reméljük, hogy ezen a szépnek ígérkező vasárnapon minél többen élni is fognak a szavazati jogukkal.

Forrás: nyiregyhaza.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában