Kelet-retró

2022.07.10. 08:00

Görögszállásról indul a csodamasina

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1982. július 10., szombat

Új táblák

A nyíregyházi KPM központi üzemmérnökségének dolgozói a 471-es úton korszerűsítik a lakott terület eleje és vége táblákat. E teljes fényvisszaverős táblákból ezen az útszakaszon 24 darabot helyeztek ki, értékük harmincezer forint.

1992. július 10., péntek

Aknák, de nem robbannak

A megyében felgyorsuló közműfejlesztés hatására megnövekedett az igény a különféle beton aknaelemek iránt. Képünk a betonelemek gyártásában hagyományokkal rendelkező Kemév KÉSZ Kft.-jének nyíregyházi gyártelepén készült. 

2002. július 10., szerda

Görögszállásról indul a csodamasina

Kedden érkezett Celldömölkről és szerdán reggel Görögszállásnál állítják munkába azt a csodaszámba menő, osztrák gyártmányú gépet, amely naponta két kilométer új vasúti pályát hagy maga mögött. Teljesen felújítják a Görögszállás és Tiszalök közötti vasútvonalat. Az elhasználódott pályaszakaszon helyenként csak 20-30 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatott a vonat. 

Az átépítést követően végig tarthatja majd a 60-as tempót a szerelvény, sőt a pályán akár 80 kilométer/óra sebességgel is közlekedhetnek a vonatok. A hatvan méter hosszú, vadonatúj pályaépítő csodamasina a MÁV Épcell tulajdona, s ez lesz Magyarországon a negyedik munkája - tájékoztatott Kollár István, a MÁV Rt. Beruházás Lebonyolító osztályvezetője. 

- Az SMD 80 elnevezésű gyors átépítő vonat naponta több mint két kilométer hosszú vasúti pálya felszedésére és lerakására képes egyidejűleg. A teljes szerelvény 550 méter hosszú, azaz több mint fél kilométer! Itt csak pályaépítés lesz a dolgunk, mert egy másik gép szedi fel előttünk, most Kisfástanyánál járnak - mondta a Celldömölkről érkezett Kovács Károly gépláncvezető. 

A felújítási munkákat július 1-jén kezdték a vasúti forgalom teljes kizárásával, és a tervek szerint augusztus 8-án 17 óráig tart a vágányzár. A bő egy hónap alatt Görögszállás és Tiszalök között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. A vonatok menetrendje Ohat-Pusztakócs és Tiszalök között - az átszállásig - változatlan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában