Nyíregyháza

2022.07.15. 17:30

Elkezdődött az év hazai, koreai gigaberuházása

A Nyíregyházára érkező dél-koreai világcég képviselői már hozzákezdtek a munkavállalók toborzásához.

LTL

Dr. Kovács Ferenc polgármester és Ko Kyung Hwan, a W-Scope ügyvezető igazgatója

Fotó: Dodó Ferenc

Közel egy hónapja jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy 2022-ben Nyíregyháza mondhatja el: hozzákezdhetnek az esztendő legnagyobb magyarországi beruházásához. Az egyelőre a kontinensen még újnak számító W-Scope dél-koreai cég első európai üzemét építi meg a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. 

Szeparátorfilmet gyártanak 

A minisztériumi bejelentést követően négy nappal a nyíregyházi városháza Krúdy termében írta alá a megállapodási szerződést dr. Kovács Ferenc polgármester és Ko Kyung Hwan, a W-Scope ügyvezető igazgatója. Megerősítették, hogy az összesen 290 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából 1200 új munkahely jön létre, ha 2024-ben felépül a gyárkomplexum, amelyben az elektromos autó akkumulátorának szeparátorfilmjét gyártják majd. 
Ko Kyung Hwan közölte, hogy az ázsiai cég 82 hektáros területet vásárolt, és a térség döntéshozói nagyon sokat segítettek nekik azért, hogy Nyíregyháza mellett döntsenek. 

Lapunk megkeresésére Széles Tamás, a Villámgyors.hu autótöltő-üzletág projektvezetője közölte: 

– A dél-koreai W-Scope beruházásához hasonló jelentős befektetések elemi fontosságúak a gyors átálláshoz a villanyautók irányába. Termékeik nagy mennyisége és kínálata segítheti az e-autók árának mérséklését, így direkt hatással lesznek az e-mobilitás elterjedésére. A nagyszámú, európai uniós szinten évi több millió darab új e-autó és az ezeket kiszolgáló, rohamléptekben bővítendő töltési infrastruktúra hozza majd el az új mobilitási korszakot. 
Dr. Kovács Ferenc elégedetten nyugtázta, hogy a szerződéskötés óta megkezdődtek a munkálatok: 

A menedzsment koordinál 

– Magam is jártam az autópályának annak a részén (a debreceni és a nagykállói lehajtó között), ahonnan látszik, hogy a feszes tervnek megfelelően javában dolgoznak a munkagépek. 

– A 123 hektáros ipari park további 423 hektárral gyarapodott, erre 20,2 milliárd forintos központi költségvetési forrás állt rendelkezésre. Ezt a területet termőföldként vásárolta az önkormányzat, az átminősítés után pedig elkészültek a talajvizsgálati, a régészeti és a lőszermentesítési vizsgálatok. A város és a térség szempontjából is óriási a jelentősége a világszínvonalú dél-koreai cég beruházásának. Az tény, hogy 1200 új munkahelyről volt szó, de a beszállítói körrel ez a mutató növekedhet. Tudomásom szerint elkezdődött a munkavállalók toborzása, a cég menedzsmentje koordinálja, irányítja a beruházást. Úgy kalkulálunk, hogy 2024 végén az első gyártóegység beindulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában