Tirpák Fesztivál

2022.09.16. 14:06

Vidám délelőtt a város szívében

Játékos programra invitálták az óvodásokat a Tirpák Fesztivál előtt.

Fotó: Dodó Ferenc

Gyerekzsivajtól volt hangos péntek délelőtt Nyíregyházán a Kossuth tér, mindenfelé önfeledten szórakozó apróságokat láttak a jelenlévők. A felhőtlen jókedv nem volt véletlen, ugyanis a hétvégi Tirpák Fesztivál előtt a Mini Tirpák Fesztivál Matiné kapta a főszerepet a megyeszékhelyen. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum az idén is csatlakozott a gasztronómiai rendezvényhez, és meghívták a város óvodásait egy játékos délelőttre. Látnivalóban nem volt hiány, ugyanis a centrum iskolái érdekesebbnél érdekesebb standokkal várták a kicsiket. A Sipkay Barna Technikum diákjai egy hatalmas, mintegy két méteres piramissal készültek az óvodásoknak, melynek „építőanyaga" sem a szokványos falazóelem volt: 1100 almás puffancsból épült a gúla, ami biztosította az energiát a gyerekeknek az önfeledt szórakozáshoz.

 

A város étele lehet

 

Takács Zoltán, a Sipkay Barna Technikum szakmai igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, a süteményeket az iskola tanulói készítették el, és nagy sikert aratott a gyerekek körében. – A puffancsok egy részét dióban is megforgattuk, de nagyon ügyelünk, hogy olyan ovis ne kapjon belőle, aki nem fogyaszthat dióféléket. A Tirpák Fesztiválra egy különleges újítással készültünk, mely a jövőben akár nyíregyházi lepényként a szakácskönyvek és a város népszerű étele is lehet. Amikor megkaptuk a felkérést a fesztiválra, az volt a legfontosabb feladatunk, hogy olyan tirpák ételt készítsünk, mellyel megvendégelhetjük a városlakókat, ugyanakkor séta közben is könnyen elfogyasztható. Ilyet nem találtunk, ezért újat terveztünk, s végül a kukoricalepény lett az újdonság alapja. Sós süteményre volt szükség, melynek kelt tésztájába főzött puliszkát dolgozunk bele, a tetejére pedig toros káposztás ragu kerül füstölt szalonnával megszórva – engedett betekintést a különleges lepény elkészítésének menetébe Takács Zoltán, akitől azt is megtudtuk, a hagyományoknak megfelelően 2022 készül majd a finomságból.

A technológia legkisebb szerelmesei is megtalálták a számításukat a rendezvényen, jelen volt ugyanis a Bánki Robot Team is, akik több érdekességet is felvonultattak a standjukon.

 

Főszerepben a mozgás

 

– Az egyik legsikeresebb projektünket, a segítő kezet is elhoztuk, amit a gyerekek egy applikáció segítségével próbálhatnak ki. Több önjáró eszköz van a standunkon, többek között egy önjáró cipő, mely magától sétál, és hatalmas sikert aratott. A 3D nyomtatással készült robotfejünk is nagyon tetszett kicsiknek – árulta el lapunknak Prill Gábor, a Bánki Robot Team egyik tagja.

És ha már gyerekek: nem maradhatott el a sok mozgás és játék sem, melynek több formáját is kipróbálhatták a résztvevők. Az Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium standjánál a logisztika gyerekbarát formája mellett a mozgás is főszerepet kapott, melyről Obuczki Béla, az intézmény gyakorlati oktatásért felelős igazgatóhelyettese mesélt lapunknak.

– A rendezvényre főként a logisztikai és sportágazat tanulóival érkeztünk. Két ifjú bokszolónak tartottam rögtönzött edzést, hogy megmutathassuk, a sport nemcsak a labdajátékokat jelenti. Jelenleg szakmát tanulnak, de később a technikusi képzésben sportedzői képesítést szerezhetnek. A bemutató alatt nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek ne az erőszakot, hanem a sport szépségét lássák a bokszban, hiszen a küzdősport nem az agresszióról szól. Kitartásra, fegyelemre nevel és a koncentrációt is segíti, aminek nagy hasznát veszik a fiatalok az élet egyéb területein is – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

 

Mindent kipróbálnak

 

Obuczki Béla kiemelte, az építés örömét is megtapasztalhatták az óvodások: lábazati szigetelőanyagból készítettek téglákat, melyeket játékdömperekkel szállíthattak a kicsik, és a könnyű anyagnak köszönhetően akkor sem kellett aggódni, ha valamelyikük a lábára ejtett egy-egy téglát.

A kis örökmozgók gyűrűjében beszélgettünk Gebri Emesével, a Búzaszem Nyugati Óvoda óvónőjével.

– Nagy- és középső csoportos gyerekekkel érkeztünk, és igyekszünk minél több standot felkeresni. A kicsiket minden rabul ejti, ami a mozgással kapcsolatos, ugyanakkor a robotika rejtelmeivel kezdtük a felfedező utat, és az is nagyon lekötötte őket. Pincérként is kipróbálták magukat az akadálypályán, és nem hagytuk ki a finom almás puffancsot sem – mesélte az óvónő. MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában