Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.09.06. 10:45

Kiderült: jók az utak Szabolcsban

A főhálózaton megyénk útjai a legnagyobb teherbírásúak.

KM

Fotó: szon-archív

Összességében a Fejér megyei országos közutak a legnagyobb teherbírásúak Magyarországon, csak a főhálózatot vizsgálva Szabolcs-Szatmár-Bereg, a mellékutakat nézve Fejér és Pest megye adata a legkedvezőbb – derül ki a Magyar Közút felméréséből. 

A mellékutak rosszabbak 

A Világgazdaság számolt be arról, hogy a Magyar Közút Zrt. 2021-re vonatkozó értékelése szerint a magyarországi burkolt országos közutak 43,5 százaléka kapott jó (1) osztályzatot a teherbírása alapján, ezzel szemben 36,5 százaléka rossznak (5) minősült. 

A társaság közlése szerint összességében a Fejér megyei igazgatósághoz tartozó utak állapota a legjobb, melyek 63,9 százaléka nyerte el a jó minősítést, a legrosszabbnak a Békés megyei igazgatósághoz tartozó közutakat minősítették. 

Különbséget kell tenni a főhálózat és a mellékhálózat állapota között, ez pedig meghatározza azt is, hogy 19 igazgatóságon belül milyen a teljes, kiépített hálózat minősége teherbírás szempontjából. 

A főhálózatbeli utak esetében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 83,8 százalékkal került az első helyre, mögötte nem sokkal lemaradva Csongrád-Csanád megye a második legjobb, 82,4 százaléknyi jónak minősített úttal, a teherbírást tekintve. 

A Magyar Közút adatai szerint mindössze 5 megyében 70 százalék alatti a „jók” súlya, ám Jász-Nagykun-Szolnok megye főhálózatának 32,6 százaléka rossznak minősül a teherbírása alapján. 

A mellékutak esetében nem ilyen jó a helyzet: országos átlagban ugyanis ezen utak több mint harmada, vagyis 35,8 százaléka rossz, az átlagot pedig leginkább Békés és Zala megye rontja, ahol az utak mindössze 41,3 százaléka jó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában