Kelet-retró

2022.10.29. 08:00

Írásra kényszerítette a nőt az apagyi férfi

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1972. október 29., vasárnap

Cséplik a rizst Tiszabecsen

Cséplik a tiszabecsi Új Élet Termelőszövetkezet határában. Szabolcs-Szatmár megye legnagyobb rizsemelő gazdasága idén 125 holdról holdanként két mázsánál többet csépel, mint az elmúlt esztendőben. 

 

1992. október 29., csütörtök

Írásra kényszerítette a nőt az apagyi férfi

A nyíregyházi rendőrkapitányság eljárást indított egy 50 éves apagyi férfi ellen, aki a minap egy 30 éves asszonyt - akivel korábban szoros kapcsolatban állt - a lakásán keresett fel. Mivel a vendég megtudta, hogy a nő más férfival is viszonyt létesített, ezért fenyegetéssel arra kényszerítette őt, hogy ezt, illetve a körülményeket foglalja írásba.

Ezután a férfi az asszonyt veréssel fenyegetve arra vette rá, hogy a levelet mutassa meg egy házaspárnak. A sértett a követelést teljesítette. A következményekről - mivel valószínűleg rendőrségi szempontból nincs jelentőségük - nem kaptunk jelentést.  

2002. október 29., kedd

Viharos szélben szállt le a helikopter, amely a szerencsétlenül járt nyíregyházi barlangászt hozta haza

Viharos szélben szállt le a nyíregyházi Praktiker áruház melletti futballpályányi füves területen az a helikopter, amely Feigel Lórándot, a Romániában szerencsétlenül járt nyíregyházi barlangászt hozta haza. Percekig tartott, amíg a kék-fehér helikopter motorja leállt, s a nyíregyházi mentőállomás helyszínen várakozó munkatársai a hordággyal a helikopter ajtajához közelíthettek. A balesetet szenvedett barlangász takarókba bugyolálva, kezében az infúziós palackkal, fáradtan, de mosolyogva tűrte a megpróbáltatásokat, a feléje záporozó kérdéseket. 

- Egy sziklában próbáltam megkapaszkodni, amikor az önálló életre kelt, s rám zuhant. Külön szerencse, hogy „csak” a lábamra esett, járhattam volna rosszabbul is - válaszolja a hordágyon fekve lapunk kérdésre Lóránd, aki a továbbiakban elmondja: - Legdrámaibb számomra az első négy óra volt, az az idő, amit egyedül, a hideg vízben kellett eltöltenem, amíg tisztázódott, hogy valójában mi is történt velem. Erőt az adott, hogy tudtam, társaim nem hagynak magamra, jönnek, amilyen gyorsan csak lehet. Az ezt követő tizennyolc óra sem volt persze könnyű, de sokat segített, hogy a kollegákkal végig tartottuk a kapcsolatot, folyamatosan beszéltek hozzám, tápláltak, ahogyan ez ilyenkor barlangászberkekben természetes. 

Arra a kérdésre, hogy folytatja-e a barlangjárást, vagy a baleset elvette a kedvét, Feigel Lóránd gondolkodás nélkül mondja: - Folytatom-e? Ez nem kérdés, természetesen igen. Kérdés mindössze az, hogy hol és mikor folytatom. 

A helikopteres és földi mentősök eszmecseréje után az autó szirénázva indul a Megyei Jósa András Kórházba, ahol a traumatológiai osztály vizsgálójában már várják a nevezetes beteget. A vizsgálatok után Feigel Lórándot a műtőbe tolták, ahol dr. Noviczky Miklós osztályvezető főorvos irányításával a nyílt lábszártörést megoperálták.

Megyénk melyik községében nem született és halt meg senki egész évben?

Az országos adatokat tartalmazó Magyar Statisztikai Évkönyv megjelenését követően alig két héttel a KSH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a napokban adta ki a megye életét bemutató mintegy 400 oldalas kötetét, a statisztikai évkönyvet. A 23 fejezetre tagolt kiadványban minden megtalálható, amit ma a megyéről tudni érdemes. 

A könyv részletes bemutatása, valamint fontos gazdasági, társadalmi, demográfiai következtetések levonása helyett elégedjünk meg néhány érdekesség megemlítésével. Annak ellenére, hogy az ország lakosságának 5,8 százaléka él Szabolcs-Szatmár-Beregben, az alkalmazásban állóknak már csak 4,2 százaléka, a kutató-fejlesztő helyen dolgozó kutatóknak és fejlesztőknek alig 1,6 százaléka, a külföldi érdekeltségű vállalkozások jegyzett tőkéjének mindössze 0,6 százaléka van jelen a megyében. Ugyanakkor a gyümölcsös és szőlőterület 17,6 százaléka, az épített lakások 8,4 százaléka, a munkanélküliek 7,9 százaléka a megyéhez kötődik. 

Az itt élő férfiak születéskor várható élettartama 65,8 év, majdnem 4 évvel kevesebb a Győr-Moson-Sopron megyében mért 69,5 évnél. A nőknél ugyanez a különbség jóval kisebb. A megyének három településén (Garbolcon, Nagyhódoson és Nemesborzován) nem volt tavaly halálozás, de Kishódoson, Komlódtótfalun és Nagyhódoson élve születés sem történt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában