Kisvárda

2022.11.26. 15:30

Magyarok Kenyere: a kezdeményezés az emberek lelkéből fakad

A több mint 100 felajánlónak köszönhetően megyénkben 25 tonna búza gyűlt össze, a lisztadományból 13 szervezet részesül.

TG

A Magyarok Kenyere program megyei zárórendezvényét szombaton délelőtt rendezték meg, mégpedig az egész napot átölelő II. András-napi Pálinkamustra és Disznóvágás részeként Kisvárdán. Az eseményre meghívást kapott Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke is. 

Köszöntőjében hosszasan méltatta a „Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem" elnevezésű programot. Mint fogalmazott, évekkel ezelőtt a kezdeményezés még csak egy szűkebb kört fedett le, 2011-ben tíz tonna búzaadománnyal indult a program, az idén viszont a közel 8000 felajánlónak köszönhetően 1000 tonna búza gyűlt össze. A logisztikában több mint 500 szervezet működik közre, a kezdeményezés pedig már az egész Kárpát-medencét felöleli. Jakab István kiemelte, a szomszédban zajló háború miatt még inkább reflektorfénybe került a Magyarok Kenyere program.

- Ez a kezdeményezés a magyar emberek lelkéből fakad - emelte ki, majd minden Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő embernek, egyesületnek és civil szervezetnek megköszönte azt a helytállást és segítséget, amit a háború elől menekülőkkel szemben tanúsítottak az elmúlt hónapokban.

- Köszönjük, hogy befogadták és segítettek, és a mai napig segítenek a borzalmak elől menekülőknek. Munkát, szállást és élelmiszert adtak, adnak azoknak, akiknek a háború miatt a feje tetejére állt az életük - fogalmazott Jakab István.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága a szombati rendezvényen egy-egy megbízólevelet adott át azon szervezetek képviselőinek, amelyek az idén részesülhetnek a program során összegyűlt megyei lisztadományból.

Mint azt Rácz Imre, a kamara megyei elnöke elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a több mint 100 felajánlónak köszönhetően 25 tonna búza jött össze, ennek megőrlését az idén is a Nyírség-Hasso vállalta, a lisztből pedig 13 civil szervezet részesülhet a közeljövőben – emelte ki a megyei elnök.

A térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a II. András-napi Pálinkamustra és Disznóvágás, illetve a Magyarok Kenyere program megyei zárórendezvényének vendégeit. Dr. Seszták Miklós szerint nagyon fontos a program, ahogy a hagyományaink őrzése és továbbvitele is.

A szombati rendezvény délutáni programjaira megérkezett dr. Nagy István agrárminiszter is, aki Papp Zsolt György helyettes államtitkárral közösen rögtönzött gazdafórumot is tartott, melyen a Közös Agrárpolitika 2023-as változásai kerültek terítékre. 

Jó hírrel érkezett szombaton a II. Szent András-napi Pálinkamustrára és Disznóvágásra dr. Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető egy rögtönzött gazdafórumon elmondta: 2023– 2027 között több mint 5300 milliárd forintból újulhat meg a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a történelmi mértékű forrásokból pedig a kis, a közepes és a legnagyobb gazdaságokat is támogatják majd. – A hazai élelmiszerellátás biztonsága érdekében a specializációnak nagyobb hangsúlyt kell kapnia. Gondolok itt a demecseri és a kisvárdai káposztatermesztésre, a gávavencsellői burgonyára, a penyigei szilvára vagy a szabolcsi almára. Nem lehet mindenhol kukoricát termeszteni... – fogalmazott dr. Nagy István agrárminiszter. 

Megyei adományozók neve: Jármi Gazdakör, Porkoláb Pál, Porkoláb Péter, Hőgye Imréné, Szabó Gyula Lajos, Illyés Imre, Filep Sándor, Károly László József, Széles Ernő, Rényi Zoltán, Tisza Zoltán, Krakkó Bálint, Cserepes Róbert, Cserepes Richárd, Cserepes Ferenc, Keresztesi Zsolt, Kocsordi Gazdakör, Forján Zsolt, Nagy Béla, Gaál Pál, Kislőrincz József, Juhász Imre, Ruzsinszki Andrásné, Keller István, Agro-Kell Kft., Sunflowerstar MG Termelő, Szarvasjanos 8820 Kft., Danika Ferenc, Szolomájer István, Plánk BT, Mulik József, ifj. Oláh János, Oláh János, Mondok Istvánné, Mondok István, ifj. Jaksi János, Jaksi János, Szabó József, Geszteréd község önkormányzat, Rácz Imre, Rácz Imréné, Papp István, Rajtik-Csapó Enikő, Rajtik Mihály, Kranlovicsné Jakis Nikoletta, Kiss Lajos, Krankovics László, Kékessy Mihály, Ráczné Kneisz Krisztina, Rácz Imre, Kiss Gábor, Sebők Sándor, Orosz György, Orosz Ákos, Jáger Gábor, Gergely Lilla, Kerekes László, Gáspár Béla, Gáspár Zoltán Béla, Áncsák Balázs, Mizsák  András, Riczuné Tóth Gizella, Pásztor András, Vágvölgyiné Pásztor Mónika, Timád Kft., Nagy László, Vasi Ferenc, Pásztor Tibor, Vetőmag és Szárító Kft., Berecz András, Filetóth Ákos, Mészáros Zoltán, Augusztinyi András, Horváth János, Nizsalóczki Zoltán, Jánowszky Zoltán, Jánowszky Szabolcs, Mezőgazdasági Szövetkezet Nagykapos, Szent  György Lovagrend, Szpodnyi József, Márokpapi község önkormányzat, Hibály Ferenc, Dr. Tivadar Pál, D. Pethe  István, Dobi Dezső, Tóth Endre, Orosz Tibor, Bodnár Csaba, Gáál Gergő, Simon Tibor, Molnár Gábor, Vásárosnamény és Térsége Gazdakör, Bori Vilmos, Topolánszki Judit, Kerezsi Csaba Sándor, Németh Zoltán, Peller László, Boros János

Az adományból részesülő megyei szervezetek: Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon - Nagydobrony/Kárpátalja, Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény, Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, Református Karitász, Geszteréd Önkormányzat, Tímári Görögkatolikus Egyházközség, Nyíregyházi Egyházmegye Egyházmegyei Karitász, Jármi Református Idősek Otthona, Nagyvarsányi Református Idősek Otthona, Te is segíthetsz Támogató Alapítvány, Baktalórántházai Református Idősek Otthona, Márokpapi Idős Gondozási Központ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában