Nyíregyháza

2022.11.27. 11:30

Vallás, humor és a fekete Volga

Hitről, gyerekkori emlékekről és az isteni gondviselésről is mesélt a polgármester és a karnagy.

TG

Gaál Tamás, Szabó Dénes és dr. Kovács Ferenc | Fotó: Gazdag Mihály

Fotó: Pusztai Sándor

A Református esték programsorozat legutóbbi rendezvényén, a Kálvin téri református templom kazettás termében szó volt vallásról, gyerekkorról és a mindennapokról is: dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere és Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy voltak Gaál Tamás vendégei.

Az eszmecsere kiindulópontját a vallásosság, azon belül is a református hit adta, de a kötetlen beszélgetés nem maradt humor és személyes élmények híján sem. Az Európa Rádió Nyíregyházi Stúdiójának szerkesztője, Gaál Tamás távolról indított: beszélgetőpartnereit arról kérdezte, milyen volt vallásos családban felnőni, a kommunista rendszerben gyermeknek lenni.

Eljött érte a fekete Volga

Nyíregyháza polgármestere a felvetésre válaszolva elmondta: Kisvárda mellett, Pap községben született, a település kétharmada református volt.

– A családunkban fontos volt a vallás, ahogy a humor is. Amikor vasárnap a templomba mentünk, akkor volt csak cipő a lábamon – emlékezett vissza dr. Kovács Ferenc.

Szabó Dénes, a nyíregyházi Cantemus kórus karnagya a megyeszékhely polgármesterénél több mint egy évtizeddel korábban látta meg a napvilágot. Elmondta, noha édesapja református pap volt, őt nem igazán vonzotta a klerikális „életpálya”. Ez talán annak fényében nem is igen meglepő, hogy a kommunista rendszer – finoman szólva is – parkolópályára helyezte az egyházakat.

– Elsőszülött gyerek voltam, aminek meg volt az előnye, ahogy a hátránya is. Többek közt nekem kellett legelőször felkelnem az állatokhoz – emlékezett vissza a gyerekkorára dr. Kovács Ferenc, akiről a beszélgetés során kiderült, a fiatalkori értékrendje nem találkozott az akkori rendszer értékeivel, többek között ezért sem lett belőle őrsvezető.

Elmondta, hogy kitűnő tanuló ugyan nem volt, de a politikai gazdaságtan kimondottan érdekelte, majd a jogi pályát célozta meg. Beadta a jelentkezését Budapestre, ám elsőre nem vették fel. 1978 augusztusában azonban érte is eljött az a bizonyos fekete Volga...

– Éppen dolgoztam a családi gazdaságban, mikor a Volga vezetője arra kért, hogy írjak egy fellebbezést a felvételi eredményemhez. Természetesen első volt a munka, majd dolgom végeztével a tanácsházára mentem, ahol begépeltem a fellebbezést. Ez sikerre vezetett, így felvettek a jogi egyetemre. Ittolyan ismeretségekre tettem szert, amelyekből később sikerült komoly politikai tőkét kovácsolnom – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Kovács Ferenc, aki 2010 óta, azaz 12 éve Nyíregyháza polgármestere.

Fontos pillanatok

Gaál Tamás mindkét beszélgetőpartnerének feltette a kérdést: érezték-e életük során az isteni gondviselést?

Dr. Kovács Ferenc egy fiatalkori balesetét idézte fel és úgy fogalmazott: biztos benne, hogy Isten keze is közrejátszott abban, hogy komolyabb sérülések nélkül ki tudott szállni a gépjárműből.

Szabó Dénes is egy gyerekkori emlékéről beszélt a református templom hallgatóságának. – A Tisza jegén sétáltunk, de nem mentem tovább egy bizonyos ponton. Nem is tudom megmondani, hogy miért nem... Egy kis idő múlva az a rész beszakadt az arra járó őzek alatt – idézte fel a Kossuth-díjas karnagy. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában