Nagykálló

2022.12.14. 11:30

Aranyeső hullt a Kállay diákjaira

Az elmúlt hétvégén Kisújszálláson rendezték meg a X. Illéssy Sándor Gasztro Kupa országos ételművészeti versenyt, ahonnan a Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakképző Iskolájának tanulói három aranyéremmel és három különdíjjal tértek haza. Szakács Pál, az intézmény oktatója lapunknak elmondta: az iskolát Lakatos Mariann és Sipos Bence pincér, vendégtéri szakember, illetve Kanalas Dzsenifer kereskedelmi értékesítő tanulók képviselték.

– Pincér tanuló kategóriában 18 csapat mérte össze tudását. Első feladatként egy alkalmi díszasztalt kellett megteríteniük szabadon választott témában, háttérrel és kisegítő asztallal – a diákok témája a Hungarikum Bizottság tiszteletére adott díszvacsora volt. Valamennyi, a menükártyára került étel és ital szerepel a Hungarikumok gyűjteményében, így az italok között a Törley pezsgő, az Egri bikavér, a Tokaji aszú, az Unicum vagy a Szatmári szilvapálinka kapott helyet, az ételsorban beépített nyersanyagként, illetve ételként pedig mangalica sonka, Újházi tyúkhúsleves, libamáj, makói hagyma, akácméz, kalocsai és szentesi paprika, illetve a Rákóczi túrós szerepelt.  A verseny része volt egy online szakmai teszt kitöltése, illetve menükártya szerkesztése, nyomtatása is. A kereskedelmi értékesítő tanulók feladata dísz-és ajándéktárgyak díszcsomagolása volt. Természetesen nekik is ki kellett tölteniük elméleti tesztlapot, majd egy alkalmi ajándékkosarat kellett összeállítani helyben előkészített tárgyakból, desszertekből, italokból és díszcsomagolással prezentálni – ebben a kategóriában 9 csapat versengett. Az eredményhirdetést nagy izgalommal vártuk, és óriási volt az öröm, amikor kiderült, hogy mind a három diák munkáját aranyéremmel ismerte el a zsűri, sőt, mindhárman különdíjat is átvehettek. Az intézmény vezetősége és mi, oktatók, akik már hónapokkal ezelőtt elkezdtük a kiválasztott tanulók elméleti és gyakorlati felkészítését, büszkék vagyunk arra, hogy szorgalmas, a szakmára fogékony tanulókkal dolgozhatunk, akik példaképek lehetnek az iskola többi diákja számára. Köszönet jár az iskola vezetésének, hogy lehetővé tették a részvételt ezen az élményekkel teli, rangos versenyen, de elismerés illeti a diákokat is, akik plusz energiát fektettek a felkészülésbe – tette hozzá Szakács Pál. 

KM

Címkék#nagykálló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában