Panyola

2023.01.27. 07:00

Felvonulással űzik el a telet

A portákon népzene, tánc, disznótoros finomságok és a híres panyolai elixír várja a farsangolókat.

Fotó: Csáki Alexandra

 A hajdanán a fonóban megélteket, a szatmári állatalakoskodó szokásokat elevenítik fel február 4-én, szombaton Panyolán, a kilencedik hagyományőrző farsangi felvonuláson. Az idén a Kossuth Rádió Országjáró műsora élőben jelentkezik a helyszínről, hogy ország-világ megismerje a Szatmár örökségét.

Gólya, medve, pulyaszedő

Tavaly a mohácsi busók mutatták meg, ők hogyan űzik el a telet, s akkor sikerük volt, hogy nem volt kérdés: jövő hét szombaton ismét ellátogatnak Panyolára. A község minden évben igyekszik valami újdonsággal előrukkolni.  
– A kicsik délelőtt 10 órától a Kultúr Pajtában ismerhetik meg vidékünk szokásait. A maskarás beöltözés mellett hangszerbemutatóval, néptánccal, kézműves foglalkozással, valamint a Fonogram-díjas Veronaki kvartett télűző koncertjével ijesztjük el a telet. A délután egy órakor induló hagyományőrző farsangi felvonulásba természetesen a gyerekek is bekapcsolódnak, míg a felnőttek gólya, medve, pulyaszedő, kecske és egyéb autentikus maskarába bújnak, hogy az 1965-ös televíziós felvételek és Ujváry Zoltán professzor, néprajzkutató gyűjtései alapján idézzék vissza a fonóban történt jeleneteket. A felvonulás megállóhelyein disznótorossal, farsangi fánkkal és finom pálinkákkal várják a látogatókat – tudtuk meg Muhari Zoltántól, Panyola polgármesterétől.
Ahogy az lenni szokott, megnyílnak a porták, és megannyi színes programot kínálnak a szervezők, hogy együtt idézzék meg népszokásainkat.

Régi idők emlékei

A Nyírség és a Kisdeák Táncegyüttes előadásai, medvetáncoltató népi játéka, a Hargita megyei farsangolók nagykászoni bikaütésével és a Szatmári Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak citeramuzsikájával színesítik a délutáni programokat. Este a Rozsályi Hajnalpelika Kis­színpad parasztkomédiája, a Nyírség Táncegyüttes fellépése és táncháza ígér feledhetetlen élményeket a Bakos Zenekar kíséretével.
– Panyola az a családias hely, ahová mindenki szívesen jön, hiszen a régi idők emlékeit idézhetik vissza és élhetik át kicsik és nagyok egyaránt – jegyezte meg Muhari Zoltán, aki remélhetően ezúttal is magára ölti a pulyaszedő maskaráját. Pótor Melinda

Borítókép: A télűzők hagyományos maskarákban vonulnak végig a községen | Archív fotó: Csáki Alexandra

Címkék#Panyola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában