Nyíregyháza

2023.01.31. 10:38

Hallathatták hangjukat a városlakók

Feszült hangulatban, hangoskodással, bekiabálásokkal indult az a keddi közmeghallgatás, melyet a Nyíregyházi Ipari Parkba tervezett akkumulátor takaró- tartólemez gyártó üzem létesítésének kapcsán szervezett a vármegyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya.

Fotó: Gazdag Mihály

A hivatal Kölcsey utcai tárgyalója adott otthont az eseménynek, amelynek a célja az volt, hogy a nyíregyházi polgárok első kézből, a beruházó Boysen Battery Components Hungary Kft. illetékes szakembereitől kapjanak részletes tájékoztatást a felmerülő kérdéseikre.

Az épület előtt közel negyvenen gyűltek össze. A debreceni Rákóczi Zója lapunknak azt mondta, szerinte ez a közmeghallgatás nem megfelelő.

– Aki idehozta ezt a beruházást, nem gondol az emberekre, a környezetre. Rövidebb távon valóban új munkahelyek jönnek létre, de közép- és hosszútávon negatív hatása lesz ennek az egésznek – mondta a középkorú hölgy. Amíg vele beszélgettünk, többen is fújták a dudáikat, illetve hangos sípolással igyekeztek megzavarni a közmeghallgatást – tették mindezt rendőrségi felügyelet mellett.

A hivatal terme megtelt érdeklődőkkel, de nem fért be mindenki, egy részük az épület előtt maradt, s demonstrációba kezdtek. A bent lévők ezért először azt kérték, napolják el a közmeghallgatást. Rozinka Zsolt Illés, a főosztály vezetője elmondta, nem tehetik, hogy a még el sem kezdett közmeghallgatást berekesztik, de látván, hogy nagy a közérdeklődés a beruházás iránt, elektronikusan is fogadják a hozzájuk érkező kérdéseket kedd éjfélig. Ígérte: minden így érkezett kérdésre válaszolnak.

Nyíregyháziaknak szólt...

Eredetileg nyíregyháziaknak hirdették meg az eseményt – hiszen a beruházás Nyíregyházán valósul meg –, a helyszínen kiderült: más településekről, sőt egyenesen a fővárosból is érkeztek rá. Az egyik hölgy, akinek a kabátján „Akkugyár Magyarország stop” felirat állt, elmondta: Nagykállóból jött, de a mikepércsi és debreceni közmeghallgatáson is részt vett nemrégiben.

Már a fórum elején tisztázni kellett, majd többször elhangzott: Nyíregyházán nem akkumulátor gyár épül, hanem elektromos autók alá fémből készült tálcákat gyártana a beruházó. Ezért olyan technológiát telepítene, amely lemezmegmunkálással, préseléssel állítja elő a tartólemezeket, a munkadarabokat itt csomagolnák, majd szállítanák tovább.

– Azért jöttem, hogy meghallgassam a beruházót, mi épül itt, nem azért, hogy az Önök ordibálását hallgassam – mondta az egyik jelenlévő, megelégelve a folyamatosan bekiabálók zavarkeltését.

Miután lecsendesedett a tömeg, a Boysen-csoport magyarországi képviseletében, a nyíregyházi beruházást Geiszter Róbert és Nagy Tamás mutatták be, azonban ez sem ment zökkenőmentesen a közbeszólások miatt. Elhangzott, a német anyavállalat ugyanazt a technológiát szeretné ide telepíteni, amit odahaza is alkalmaz, nagy gondot fordít energetikai ­fejlesztésekre, az utóbbi években pedig 1,7 millió eurót invesztált kutatásfejlesztésbe.

Összemosták a beruházásokat

A cég képviselője, valamint a környezetvédelmi főosztály vezetője többször is hangsúlyozta, a hivatal honlapján hozzáférhető az engedélyezési eljáráshoz benyújtott részletes tervdokumentáció, amely a fontos környezetvédelmi kérdésekre is kitér, tartalmazza a leendő üzem energia- és vízszükségletét, a keletkező fémhulladék újrahasznosításának tervét. Hozzátették, hogy a közmeghallgatást a „zöldgondolkodás” jegyében hirdették meg, elsősorban erre a beruházásra vonatkozó, s az engedélyezési eljárást érintő kérdésekre tudnak válaszolni. Nem nagyon figyelt a tömeg erre, és sorra a debreceni beruházást emlegették, hasonló vagy ugyanolyan kérdéseket tettek fel, mint ott.

Többen azt állították a nyíregyházi építkezésről, hogy már elkezdődött, mire Rozinka Zsolt leszögezte: „A Boysen még egy kapavágást sem tett a területen, az engedélyek kiadásáig nem is teheti meg.”

A kérdéscunamiban visszatértek bizonyos témák, ezek leginkább azt firtatták, hogy bővülhet-e a termelés a Boysen nyíregyházi telephelyén, gyárthatnak-e később akár akkumulátorokat is itt.

– Az üzemben a fémmegmunkálás során milyen vegyi anyagokkal dolgoznak majd, rendelkeznek-e katasztrófavédelmi tervvel rendkívüli esetre? Veszélyes anyagokból mit és mennyit tárolhatnak napi, heti szinten a telephelyen? Mennyi vizet igényelnek a technológiák, mi lesz a fémhulladékkal? – záporoztak a kérdések. 

A szakemberek igyekeztek konkrét válaszokat adni. A hatóság folyamatosan azt hangsúlyozta: a legmagasabb környezetvédelmi engedélyek szükségesek az üzem létesítéséhez, és ezt csak akkor adják ki, ha annak megfelel a végleges terv. Jelezvén ezzel azt, hogy ahol szükséges, a beruházó kiegészítheti, pontosíthatja a jelenlegi tervdokumentumokat. S ha megkezdődik a gyártás, folyamatos monitoring alatt fogják tartani az üzemet.

Átpolitizált ügy lett

Ahogyan Debrecenben, úgy Nyíregyházán is több politikus jelen volt a közmeghallgatáson, aktivistáikkal és munkatársaikkal érkeztek. Az LMP-s Bakos Bernadett általánosságban fogalmazott meg kifogásokat az akkumulátor-gyárakról, azonban a helyi beruházásra vonatkozóan nem tett fel érdemi kérdést. Nagyon sokan kameráztak, élőben közvetítették az eseményt, ebből kisebb nézeteltérés is keletkezett két férfi között, egyiküket kivezette a biztonsági őr. A helyszínt egyébként rendőrök is biztosították.

Rögtön a közmeghallgatást követően spontán, rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett a Mi Hazánk Mozgalom. Apáti István alelnök, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint az eseményen nem kaptak konkrét választ a mintegy 60 milliárd forint értékű beruházással kapcsolatban feltett kérdésekre. Konkrétabb információkat várna például a beruházás környezeti terhelésével, a majdani telephelyen tárolandó mérgező anyagokkal, vagy a szennyvízelvezetéssel kapcsolatban. Apáti István úgy véli: aggályok merülnek fel a beruházó cég felelősségbiztosításával, az esetleges kárigények kifizetésével kapcsolatos pénzügyi fedezetével is.

Nem akkumulátorgyárat szeretnének felépíteni
A napokban megírtuk, a Boysen-csoport 60 milliárd forintos beruházással 400 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, ahol a cég elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket állít majd elő a BMW debreceni gyára számára. A beruházás hivatalos bejelentésén Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az utóbbi években a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt, így minden bizonytalan, csak egyetlen folyamat tart rendíthetetlenül: az elektromos autók térnyerése. Leszögezte, hogy ez nem pusztán üzleti-gazdasági törvényszerűség, hanem politikai döntés eredménye is, amelynek meghozatalában az Európai Unió hatalmas szerepet játszott. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere úgy fogalmazott: „16 és fél hektárt vásárolt meg a Boysen, s nagy elismerés és megtiszteltetés Nyíregyházának, hogy a legnagyobb, és az első olyan gyárát, amely kifejezetten elektromos autók gyártásához készít majd alkatrészeket, Fontos célunk, hogy Nyíregyházán mindenki találjon munkát, és különösen a fiatalokra, a jövőre gondolunk”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában