Vámosatya

2023.01.13. 13:08

Újabb vár várja látogatóit vármegyénkben

A vámosatyai várnak egykor fontos hadi szerepe volt, ma pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg legújabb turisztikai attrakciója.

Fotók: vamosatya.hu

A vámosatyai várrom Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében található. A vizesárokkal körülvett erődöt írás először 1524-ben említette, az árkot a Csaronda és Mirc patakok vizével táplálták. A ma látható romok egy kis kővárról regélnek. Vélhetően az idősebb Büdy Mihály, Bereg vármegye főispánja építtette az 1539-48 közötti időben, hogy birtokainak központja legyen - idézi fel a község honlapja.

Dr. Szabó József János hadtörténész és Szász József Lónyay Menyhért-díjas polgármester írásukban sorra veszik a vár és a felújítás történetét is.

A viszonylag békés éveket a mohácsi csatát követő kettős királyválasztás után, Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd híveinek évtizedekig tartó csatározásaiban a váracska is fontos hadi szerepet kapott, ugyanis a munkácsi és szatmári várak ostromára vonuló hadakozó felek utánpótlási vonalát veszélyeztette. Büdy Mihály beregi főispán mindvégig a Habsburgok pártján maradt, mert a főispáni kinevezés és a munkácsi uradalom feletti hatalom az azt birtokló királytól függött.

A források több ostromot is említenek. 1557-ben az Erdély-párti Balassa Menyhért serege ostromolta a kicsiny erődítményt, ahonnan Büdy I. Mihály Munkácsra vonult, majd a béke időszakában ismét visszaköltözött birtokai központjába. 1564-ben a Szatmár ostromára induló somlyai Báthori István vette ostrom alá. A várat Büdy II. Mihály feladta és Boldogkő várába telepedett át.

A Büdy-vár pusztulásának pontosabb körülményei nem maradtak fenn. A források 1660-ban mint elhagyott várat említik. A XVII. század elején a Büdy család férfiágon kihalt, majd több rokon kisbirtokos kezén ment keresztül a vár, míg elhagyatva pusztulásnak indult.

Romjai ma már gépjárművel is megközelíthetők, falai látványosak. Mindez annak köszönhető, hogy Szász József polgármesternek volt egy álma: a Büdy-vár feltárása és segítségével a falu bekapcsolása a környék idegenforgalmába.

Dr. Berényi László, a község díszpolgárának kezdeményezésére 2005 őszén a bozótot és a teljesen elvadult akácost kiirtották, így a vár közvetlen környezete áttekinthetővé vált. A kitermelt fából esőbeállókat, padokat, asztalokat és WC-t készítettek a kirándulók számára. 

Ezzel turisták érdeklődése is megnőtt a várrom iránt. 2006 februárjában történt az első felmérés, a várromról fotók és vázlatok készültek. Tavasszal térinformatikai felmérést készítettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem térinformatikus szakmérnök hallgatói.

A Büdy-vár 2006-ban, az első szemle idején

Az felmérésről készült összegzést elküldték az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központnak, ám kiderült, hogy a rendelkezésére álló források nem elegendőek sem a vár részleges feltárására, sem a meglévő falak állagmegóvására. 

A kőművesmunkák befejezése után

Szász József tudta, hogy a várat eredeti állapotában már nem tudják helyreállítani, de pályáztak a turisztikai látványossággá fejlesztésére. Végül a megyei fejlesztési ügynökség és a megyei önkormányzat által kiírt turisztikai pályázaton hozzájutottak a forrásokhoz, 2022-ben végre megvalósulhatott a régészeti feltárás és elkezdődött az állagmegóvás.

2022 decemberére, 17 év után a vámosatyai Büdy-vár bemutatható a nagyközönség számára és bekapcsolja a falut a környék idegenforgalmába. Az ide látogatóknak a várromon kívül három látványtár, az Árpád-kori templom, a 18. századi harangláb és a vár látogatóközpontja biztosít akár egész napos programot.

További részletek Vámosatya honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában