Nyíregyháza

2023.02.27. 14:00

Együtt futottak az ápolókkal a honvédek

A területvédelmi ezred és az­ ­egészségügyi dolgozók kapcsolata nem új keletű.

KM

Tizenöt katona csatlakozott a jótékonysági rendezvényhez

Fotó: Fehértói Mihály

Második alkalommal csatlakoztak az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái a Vay Ádám Honvédség és Társadalom Baráti Körrel együttműködve az Élet Forrása Egyesület rendezvényéhez, a III. Ápolók-Gondozók Futásához. 

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök nyíregyházi tagszervezetének neve egybeforrt néhai Berencsi Attila elnökével térségünkben, Nyíregyházán, valamint Erdélyben és a Székelyföldön is. Rengeteg munkát és elképzelést valósított meg közel negyed évszázadon át. A baráti kör célja a civil lakosság és a katonák, a társadalom és a hadsereg kapcsolatának erősítése. 

A Magyar Országgyűlés 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének napját a magyar ápolók napjává nyilvánította. Kossuth Lajos hozta létre az Országos Főápolói Hivatalt, és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak és az ápolás felügyeletét. A legelső katonai kórházakat ő szervezte meg 1849-ben, és ő hívta fel elsőként a sebesült katonák ápolásának kötelességére a világ figyelmét – tájékoztatta lapunkat a területvédelmi ezred. 

Kiváló a kapcsolat 

Mint írták, a honvédek és az egészségügyben dolgozók kapcsolata nem új keletű. A Magyar Honvédség katonái a járványhelyzet során folyamatosan részt vettek a koronavírus elleni védekezésben, többek között az egészségügyi intézmények munkájának támogatásában, az ott dolgozók tehermentesítésében. Ennek tükrében a nyíregyházi Erdei tornapályán megrendezett jótékonysági rendezvényen nagy örömmel vettek részt a területvédelmi ezred katonái, amivel tisztelegtek Kossuth Zsuzsanna emléke és az ápolók, gondozók áldozatos munkája előtt. Nagyon fontos a sportolás, testedzés a katonai hivatás ellátása során. Külön öröm, ha ezzel egy jótékonysági ügyet is támogathatnak. 

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred ezredtörzse és a nyíregyházi székhelyű 5. Területvédelmi Zászlóalj 15 hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái vettek részt a sporteseményen. A jótékonysági futás családias hangulatban telt, amelyről a résztvevők sok élménnyel, ajándékkal gazdagodva térhettek haza. A díjazás során női kategóriában harmadik helyezést ért el Zachár Anett önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester. 

KM 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában