Településfásítás

2023.03.26. 17:11

Elindult a program harmadik üteme

A fákat nem a mának, hanem a jövőnek ültetjük! Győrzámolyon kezdődött meg a Településfásítási Program harmadik ütemének tavaszi ültetési időszaka.

Forrás: szon.hu

Fotó: Mate Janos

A kezdeményezés indulása óta csaknem 1500 olyan település jut ingyenesen fához, amelynek a lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt - olvasható az Agrárminisztérium honlapján.

Komplex csomag

Három évvel ezelőtt az Országfásítási Program részeként indította útjára a Településfásítási Programot az Agrárminisztérium.
A kezdeményezés sikerességét jól mutatja, hogy mára több mint 36 ezer sorfa gazdagítja Magyarország kistelepüléseit. A januári igénylés során erre az évre 13 fafajból összesen 10 ezer fa állt rendelkezésre, amelyből tavasszal és ősszel 433 település zöldülhet. Idén tavasszal 2000 fát szállítanak 95 településre. A program nem csupán sorfákat biztosít a magyar kistelepülések számára, hanem komplex fásítási csomagot kínál, ingyenesen.
A belterületi ültetésre alkalmas, 10-14 centiméter törzskörméretű, fafajtól függően 2-5 méter magas, 3-4 éves földlabdás vagy konténeres sorfák kiszállítását a támasztókaróval, törzsvédő hálóval, valamint takarómulccsal együtt a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi. A települések zöldítéséhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága eddig 1,5 milliárd forintnyi támogatást biztosított. 

KM

 

Címkék#fásítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában