Faültetés

2023.04.25. 07:35

Befejeződtek a faültetések

A program harmadik ütemében ismét a 10 ezer lakosnál kisebb települések igényelhettek fákat.

20230404 Győr OTDK - fa avatása Faültetés a Széchenyi István Egyetemen SZE 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójának, az ország legnagyobb jogtudományi hallgatói seregszemle. Az Állam- és Jogtudományi kar hátsó kertjében elültették az OTDK fáját Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld Képen: Dr. Mezey Barna, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, a Széchenyi István Egyetem professzora, Dr. Balogh Judit, az Országos Tudományos Diákköri Tanács Állam- és Jogtudományi Szakmai Bizottságának elnöke, Dr. Smuk Péter, PhD habilitált egyetemi docens, tanszékvezető

Fotó: Huszár Gábor

A kormány célja, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. Ezt szolgálja az Országfásítási és a Településfásítási Program, melyek sikerét jelzi, hogy meghirdetése óta több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák – jelentette be Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára a Kefag Zrt. Juniperus Parkerdészetben. 

Hármas céllal 

A Településfásítási Programot az Országfásítási Program részeként 2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium. A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira; a kistelepülések zöldítésére és az ország környezeti állapotának javítására, valamint a helyi közösségek erősítésére. 
A Településfásítási Program harmadik ütemében ismét a 10 ezer lélekszámúnál kisebb hazai települések igényelhettek fákat, melynek tavaszi faültetései a napokban lezárultak. 
A rendelkezésre álló 10 ezer darab sorfából 2 ezret április 20-áig ültettek el 95 településen, 8 ezer darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki a további 348 nyertes településnek. Az államtitkár kiemelte, hogy a program országszerte komoly érdeklődést váltott ki. 2020 óta már 1800 eseményt regisztráltak a faültetésekhez kapcsolódóan. 

Egészséges környezet 

Zambó Péter felhívta még a figyelmet az Újszülöttek Erdeje Program fatelepítéseire, amelyek a jövő generációk egészséges környezetének megteremtését és az ország klímasemlegességi céljainak elérését egyaránt szolgálják. Ennek keretében az állami erdőgazdaságok az adott vármegyében született gyerekek számával egyező csemetét ültetnek el évente, ami 6-700 hektár erdőgyarapodást eredményez országunkban – emelte ki az államtitkár az Agrárminisztérium honlapján olvasható tudósítás ­szerint. 
KM 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában