Nyíregyháza

2023.04.20. 12:16

Hamarosan új mérőállomást üzemelnek be Nyíregyházán

A légszennyezéssel kapcsolatban tartottak szakmai napot a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.

Fotó: Gazdag Mihaly

Az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködés Csoportosulás szakmai napot tartott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében nyíregyházi szakiskolásoknak.

Gál István, a csoportosulás igazgatója köszöntőjében elmondta: a projekt egyik központi eleme a légszennyezéssel és a levegőminőség-javítással kapcsolatos felvilágosító és szemléletformáló munka. Ennek keretében több iskolai rajzpályázatot is meghirdettek már a közelmúltban, tartottak több előadást és szakmai napot, de elültettek száz fát Nyíregyházán, illetve Szatmárnémetiben, a programban részt vevő másik nagyvárosban.

Az igazgató köszöntője után következtek a szakmai előadások, az első tájékoztatót Rozinka Zsolt Illés. tartotta. A vármegyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának vezetője beszélt a szálló porról, annak hatásairól, a megjelenésének okairól. Elmondta, ők a légszennyezésen belül az ipari szennyezéssel foglalkoznak, a vármegyében ebből a szempontból hatszáz ipari telephelyet és közel hétszáz, úgynevezett légszennyező pontforrást figyelnek.

A légszennyezettséggel, a városi szmoggal összefüggésben elmondta, először az ötvenes években, Londonban ütötte fel a fejét, hazánkban a kilencvenes évek elején jelent meg, mint komoly problémaforrás. Rozinka Zsolt Illés. hozzátette, Nyíregyházán egy automata mérőállomás működik, a vármegyében ezen felül további négy településen üzemeltetnek manuális mérőállomást. A szakember előadásából megtudtuk, hamarosan a vármegyeszékhelyen egy újabb automata állomást fognak üzembe helyezni, mégpedig a Kótaji úton.

- Ha az országos adatokat vesszük alapul, akkor Nyíregyháza légszennyezettségét átlagosnak tekinthetjük, ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben Miskolc és Kazincbarcika áll – fogalmazott Rozinka Zsolt Illés., aki szerint az országos helyzet javulásában nagy szerepet játszott a kerti avarégetés korlátozása.

A szakember előadása végén elmondta, a projektben azt vállalták, hogy készítenek egy cselekvési tervet, mely iránymutatásával újabb kedvező változás állhat be a légszennyezettség területén.

A szakmai nap további részében Szőke Zsuzsa, a Vásárhelyi Pál Technikum oktatója beszélt a szálló por káros egészségügyi hatásairól, majd Zsigó Zsolt és Ladik Szabolcs Viktor beszélt arról a fejlesztésről, amit a mérőeszközök felélesztésének területén értek el. 

TG


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában