Nyíregyháza

2023.04.27. 14:14

Izrael kikiáltásának 75. évfordulóját ünnepelték

Fotó: Dodó Ferenc

Izrael függetlenségét 1948. május 14-én kiáltották ki a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezésével és aláírásával, de a zsidó naptárhoz igazodva, a jubileumi évforduló ebben az évben szerdára esett. A vármegyeházán szerda este megjelent illusztris vendégeket Csatlós Tamás, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség kántora köszöntötte, majd a rendezvény fővédnöke, Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés elnöke beszédében elmondta: nagyon sok párhuzam van a magyar nemzet és az izraeli állam, a zsidó hit történetében. Az egyik ilyen kiemelt kapcsolódási pont a Budapesten született Herzl Tivadar, a cionista mozgalom megalkotója, a zsidó állam megálmodója, akire mindenki büszke lehet.

Prof. dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja kifejtette, hogy azért különleges ez a nap, mert Izrael és Magyarország közösen ünnepelhet. Az emlékezés napján tisztelegnek Izrael függetlenségéért az életüket feláldozó katonák, valamint a terrorizmus civil áldozatai előtt. Ilyenkor minden évben az 52 katonai temetőben egyszerre szólal meg az egész országban hallatszó kétperces sziréna, melynek idejére megállt az élet egész Izraelben. A gyász utáni napon az állam megszületését, a függetlenséget ünneplik. „Nincs még egy ilyen folyamatos fenyegetettségben élő ország, amelyik közben világraszóló eredményeket ér el” – fogalmazott a konzul.

Dr. Szabó Tünde kormánybiztos kifejtette, hogy hazánk, és Nyíregyháza is büszke a zsidó közösségére: „Izraelre tiszteletbeli szomszédként tekintünk. Az évek során sikeres és széles körű együttműködést alakítottunk ki, hazánkban a zsidó kultúra is virágzik” – mondta az országgyűlési képviselő. Az érdekes előadások után a jubileumi rendezvényt színvonalas zenei blokk zárta. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában