Tiszanagyfalu

2023.04.01. 09:48

Két nappal korábban kezdték a földosztást

Megemlékeztek Tiszanagyfaluban a jelentős történelmi eseményről.

Fotó: Antal Gábor

Beírta nevét a magyar történelembe 1945. március 27-én Tiszanagyfalu, ugyanis a településen kezdődött meg az Ideiglenes Nemzeti Kormány földreformrendeletének végrehajtása. A föld immár valóban azoké lett, akik megművelik. Az 1945-ös radikális földreformnak köszönhetően Magyarországon több millió holdat osztottak ki közel 650 ezer gazda között, s ennek következtében kialakulhatott egy törpebirtokos réteg. 
A történelmi esemény évfordulóján kis ünnepséget rendezett Tiszanagyfalu önkormányzata. A múltat Rudolf János Ferencné polgármester asszony idézte fel, aki a beszédében többek között a következőket mondta:

Egyre sürgetőbb kérdés volt 

– A földreform, azaz a földbirtokviszony törvénnyel való rendezése Magyarországon a XX. században az egyik legfontosabb kérdés volt. Az akkori birtokviszonyok miatt az 1890 és 1914 közötti években mintegy 1,5 millió magyar ember vándorolt ki Amerikába, mert itthon nem tudott megélni. 1919 után többféle terv készült a földkérdés rendezésére vagy a helyzet javítására, de egyik sem hozott végleges megoldást, sőt a nagyatádi földreform eredményeként hazánk a 3 millió koldus országa lett. Egyre sürgetőbb volt a földreform rendezése. 
– Nagy Imre földművelésügyi miniszter már 1944-ben kidolgozta a földosztás koncepcióját, valamint az új földreformtörvényt, melynek részleteit 1945. március 11-én a nyíregyházi Korona Szálloda nagytermében ismertette Szabolcs megye küldöttei előtt. Még folytak hazánk területén a II. világháborús harcok, amikor az Ideiglenes Nemzeti Kormány 1945. március 17-én elfogadta a nagybirtokrendszer megszüntetéséről és a földművesek földhöz juttatásáról szóló rendeletét – idézte fel a múltat a település vezetője.

Magyarországon elsőként 

– Hetvennyolc esztendővel ezelőtt, vagyis 1945. március 27-én 14 órakor – a mai nappal percre pontosan egyezően –, Magyarországon elsőként az 1945. március 29-i hivatalos földosztás előtt két nappal kezdődött meg nálunk a földek kiosztása. Tiszanagyfaluban ezen a napon nagy és jelentős dolog történt, a földosztással községünk bevonult a magyar történelembe – tette hozzá befejezésül a polgármester, majd megkoszorúzták az emléktáblát. KM 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában