Nyíregyháza

2023.05.18. 17:30

A biztonságos és szorongásmentes, boldog szülés a cél

Zsúfolásig megtelt a szülészet folyosója érdeklődőkkel csütörtökön a nyíregyházi kórházban.

Fotó: Dodó Ferenc

Már öt éve tárják ki a születés hetén a kismamák előtt a szülészet kapuit, most is nagyon nagy volt az érdeklődés. Kismamák, kispapák, nagymamák érkeztek, és hogy minél több információt és tanácsot össze tudjanak szedni, egymás után keresték fel a hosszú folyosón felállított standokat.

Dr. Ajzner Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókorház orvosigazgatója a megnyitón elmondta, megható a számára, hogy ilyen sokan érdeklődnek a várandósság hete iránt.

– Az élet csodájáról szól ez a rendezvény – fejtette ki dr. Ajzner Éva. 

– A terhesség időszaka tele van aggodalommal, örömteli várakozással, és sok-sok kérdéssel. Kórházunk már ötödik éve próbál meg abban segíteni, hogy a várandósság időszaka minél zökkenőmentesebb legyen. Ilyenkor kinyitjuk a kapukat, az érdeklődők találkozhatnak az orvosokkal, ápolókkal, szakemberekkel, megnézhetik a szülőszobákat, és sokféle szakmai tanácsot is kaphatnak. Szeretnénk enyhíteni, feloldani azt a feszültséget, ami ilyenkor a kismamákban, kispapákban van. Az a célunk, hogy örömteli legyen ez az időszak számukra. A kollégák tudatosan készültek erre a napra, hogy minden felmerülő kérdésekre válaszolni tudjanak, legyen szó pszichológiai problémákról, babatáplálásról, vagy akár hivatalos ügyek intézéséről. A kórházunk kiváló helyzetben van, hiszen 2018-ban nagyon komoly fejlesztésen ment keresztül valamennyi szülészeti osztály, nemcsak a nyíregyházi, hanem a mátészalkai és a fehérgyarmati is. Nagy öröm számunkra, hogy sok baba születik Nyíregyházán, az országban az élen járunk. Az itt dolgozó kollégák nagy rutinnal tudják kezelni és segíteni azt a fontos pillanatot, amikor megszületik a kis jövevény – mondta az orvosigazgató, és hozzátette: megnézhetik az érdeklődők a bababarát kórházra jellemző szolgáltatásokat, a gyönyörű szülőszobákat, a kismamák szülést követő rekreációját biztosító pihenőszobákat, vagy akár alternatív szülési módokkal is ismerkedhetnek.

Dr. Fábián Antal, a Jósa András Oktatókorház szülész-nőgyógyász főorvosa kifejtette, hogy az egészség nemcsak a betegség hiányát jelenti: összetett szociális és pszichés jólétet is. A társadalmi egészség alapvetése a család. A szülészeti ellátás és a család egészsége tehát indirekt módon a társadalom egészségét is befolyásolja. Majd egy kis történelmi áttekintést adott a jelenlévőknek a szülésről, szülészetről.

– A világon először szűrtünk fejlődési rendellenességeket itt Nyíregyházán, Debrecenben és Heves vármegyében, 1986-ban. A fejlődési rendellenességek zöme már a 12. héten kiszűrhető, majd a DNS teszt tette egyre biztonságosabbá a várandóságot az ultrahang diagnosztika mellett. A várandóssággal rengeteg szorongás és félelem is van a szülőkben. A kismamák tartanak a fájdalomtól, az ismeretlentől, félnek attól, hogy nehogy baj legyen. Az akkori Szovjetunióban kezdtek el 1950-ben foglalkozni a pszichoprofilaxissal a Pavlovi elmélet mentén, amit törvénybe is rögzítettek – részletezte a főorvos.

A pszichoprofilaxis lényege a félelem és a szorongás csökkentése, információátadás, a szülés körülményeinek és lefolyásának ismertetése, az apa jelenlétének szorongáscsökkentő hatása. Pavlov, illetve követői olyan foglalkozásokat szerveztek, amelyeken felkészítették a leendő anyákat a szülésre és pozitív szülési centrumot hoztak létre az agykéregben. Európába nehezen került be ez az eljárás, eltelt körülbelül 10 év, mire az angliai Read nevű orvos felkészítő módszert dolgozott ki a félelemért felelős kóros pszichológiai tényezők leküzdésére. Csoportfoglalkozások keretében adtak át ismereteket a szülés lefolyásáról és a szülés alatti helyes viselkedésről, speciális relaxációs gyakorlatokat oktattak, és pozitív reflexeket próbáltak kiépíteni pszichoterápiás módszerekkel. Majd Franciaországban Lamaze, átvéve bizonyos elemeket a szovjet és angol iskola tapasztalataiból, dolgozta ki a fájdalom nélküli szülés gyakorlati megvalósításának lehetőségét. A célja az volt, hogy a szülés fájdalommentes legyen és mindemellett pozitív élmény kísérje. Firenzében volt 1990-ben egy WHO gyűlés, ahol célul tűzték ki, hogy 2000-re az anyukák 80%-a 4-5 hónapig szoptasson. Azt a napot, amikor ezt kihirdették, augusztus elsejét, a szoptatás világnapjának nevezték ki.

Dr. Fábián Antal elmondta, hogy a nyíregyházi szülészeten is szeretetteljes, traumamentes, gyengéd születést próbálnak elérni minden kismamánál. Azok az intézetek lehetek bababarát kórházak, ahol ez, és a baba ellátása, a szoptatás áll a fókuszban. – Nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy intézet bababarát lehessen és maradhasson – fogalmazott a főorvos. – Az alapelv a tisztelet, szeretet, gyengédség, minden segítséget megadni a kismamáknak a fájdalomcsillapító módszerek és az igények szerinti alternatív szülések kiválasztásához. A biztonságot pedig egy jól felkészült, hiteles szakmai csapat nyújtja – mondta dr. Fábián Antal, és hozzátette: minden adott ahhoz, hogy a gyermekek egészségesen és boldogan jöjjenek a világra.

Hasznos információkat kaptak

Szloboda Pócsi Nikolett az édesanyjával érkezett a rendezvényre, ő augusztus 3-ára várja a kisfiát. Nagyon jó ötletnek tartja, hogy egy helyen lehet tájékozódni, tanácsokat kérni akár dietetikustól, gyógytornásztól, vagy bőrápolásról is. – A terhességem első három hónapja volt egy kicsit nehezebb, utána nem volt semmi gond, most kezd már fárasztó lenni, de nagyon szeretem ezt az állapotot. Szeretnénk megnézni a tengerpart és naplemente szülőszobákat, érdekelne az újszülött-ellátás, a babavilág, de természetesen mindegyik standot végig fogjuk járni.

Enikő és Cintia együtt érkeztek a nyílt napra, mind a ketten augusztusra várják a kisbabájukat. A barátnők véletlenül, szinte egy hét különbséggel estek teherbe, így együtt izgulhatják végig a babavárás idejét, és majd a játszótérre is együtt vihetik a gyerekeket. Nagyon sok információt kaptak például a szoptatásról, a krémekről vagy akár a terhestornáról.

Izgalmas az ország

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karáról is érkeztek külföldi hallgatók, akik nagy lelkesedéssel járták végig a standokat, és még a babahordozókat is vidáman próbálták fel az ápolónak készülő diákok. Az ápoló szakmának nagyon nagy presztízse van abban az országban, ahonnan jöttek. Kudakwashe Muzofa Zimbabwéból érkezett. Lapunk kérdésére elmondta, hogy nagyon izgalmas számára ez az ország, szeret itt lenni Nyíregyházán. Nagyon érdesnek tartja a magyar kultúrát, tetszik neki az egyetemi élet, a város atmoszférája, és természetesen a „gulász” és a „girosz” is. Szeret vonattal utazgatni, megnézni, milyen szép vidékek vannak hazánkban, Nyíregyházán pedig kerékpárral közlekedik. Ha befejezi az ápoló képzést, szeretne tovább tanulni, majd kórházban elhelyezkedni, elsősorban Magyarországon. Ehhez azonban meg kell jól tanulnia magyarul, ami elég nehéz. Ha nem fogja tökéletesen megtanulni a nyelvünket, akkor angol nyelvterületen helyezkedik majd el – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában