Nyíregyháza

2023.05.06. 09:35

A kézhigiéné világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009 óta minden év május 5-én – ami a kéz öt ujjának a szimbóluma – mindenkit emlékeztet a kézhigiéne fontosságára, és minden egészségügyi területen érintett embert csatlakozásra hív.

Forrás: Fotók: kórház

Forrás: Fotók: kórház

A fertőző betegségek mintegy 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Kezeinken, szennyezettségtől függően, akár 100 millió mikroba is élhet, az alapos kézfertőtlenítéssel azonban ez 50 százalékkal csökkenthető. Ezért a gyakori, alapos kézmosás a fertőzések megelőzésének a legegyszerűbb módja – erre hívják fel a figyelmet ezen a napon. 

Forrás: Fotók: kórház


A Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Higiénés Osztálya a világnap alkalmából hagyományosan interaktív vetélkedőt szervezett a kórház szakdolgozóinak, ami természetesen idén sem maradhatott el. A vetélkedőn gyakorlati és elméleti tudásukról is számot adtak a résztvevők, többek között UV lámpás módszerrel ellenőrizték a kézfertőtlenítés helyes gyakorlatát, de a védőruha szabályszerű alkalmazását is felmérték – adta hírül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyetemi Oktatókórház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában