Panyola

2023.05.21. 16:23

Kilátás a panyolai Zsarókertből

Sőregi János régészként az 1930-as évektől tizenkét nyarat töltött Panyolán egy titokzatos tölgyfaépítmény feltárásán.

Bár a szerkezet rendeltetése a mai napig a rejtély kategóriájába tartozik, a debreceni Déri Múzeum későbbi igazgatója a kiváló megfigyelőképesség „csolnakjával” a néprajz vizeire is evezett a Tisza-parton töltött régészeti kutatásai mellett. Ezekből a „mellékesen” lejegyzett, ceruzával felvázolt, fényképezőgéppel megörökített megfigyelésekből született meg a Kilátás a panyolai Zsarókertből című könyv, amit a Beregi Múzeumban mutattak be a napokban. A kötetet Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, a megjelentetés szorgalmazója és dr. Magyari Márta néprajzkutató, a kötet szerkesztője mutatta be, de meséltek Sőregi János életéről, munkásságáról, a könyv megvalósításának nehézségeiről is. Varga János múzeumigazgató néhány kedvcsináló idézettel, gondolattal ajánlotta a kötetet az érdeklődőknek.


A jegyzetekből összeállt a könyv, ami jól olvasható és élvezhető formában jeleníti meg az egykor víz mellett élő szatmári és beregi emberek természetközeli életét, munkájukat, tudományukat, technikáikat, kalandjaikat vagy éppen tragédiáikat - írta a Beregi Múzeum oldalán Szász Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában