Űrrepülés

2023.06.19. 18:04

A világűr a cél, de az oda vezető út is tele van kihívásokkal

Ha Kapu Tibor kiválasztott űrhajósjelölt felnéz az égre, már nem azt érzi, hogy a végtelen elérhetetlen, olykor csak egy karnyújtásnyi távolságnak tűnik.

Fotó: Archív fotó: Sipeki Péter

Március 7-én jelentették be, hogy a másfél éves kiválasztási folyamat végén ki az a négy jelölt, akik közül az egyik eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra. Erre esélyes a 31 éves, nyíregyházi születésű Kapu Tibor is, akinek a másfél éves kiválasztási folyamat elején fogalma sem volt arról, mire számítson.

– Ami a jelentkezéskor megfordult a fejemben, az az volt, hogy ez nekem való, én erre alkalmas vagyok. Tudnám viselni az ezzel járó terheket és jól képviselni az országot. A fő motivációt mégis az adta, hogy utálnám magam, ha ezt nem teszem meg – vallott arról az űrhajósjelölt, miért vágott bele az ismeretlenbe.

A Kelet-Magyarország június 20-ai, keddi számában Tibor beszél a kihívásokról, a Gripen-repülésről, amikor megtapasztalta a 7G-erejét, s a kihívásokról. Mesélt arról is, milyen erőt ad számára a szeretet, amit folyamatosan tapasztal, és hogy mekkora inspirációt jelent neki, hogy Farkas Bertalan után ő lehet a második magyar, aki eljut az űrbe, ráadásul szabolcsi fiúként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában