Nyíregyháza

2023.06.09. 17:30

Lépésről lépésre fejlődnek

A gyerekek pénteken birtokba vehették az integrált játszótér új Kneipp-lépegetőjét.

Fotó: Dodó Ferenc

– A Rotary kerék megállíthatatlanul forog, s ahogy előttem mindenki, úgy én is azon gondolkodtam tavaly júliusban, mely ügyek élveznek majd prioritást a nyíregyházi klub életében az elnökségem éve alatt. Szívügyem volt a 2016-ban a Váci Mihály Kulturális Központ mellett átadott integrált játszótár, ezt szerettem volna tovább fejleszteni. Egy mezítlábas Kneipp sétányt álmodtam meg, ahol a sérült gyerekek a különféle struktúrájú felületeken lépegetve stimulálhatják a reflexpontjaikat – idézte fel a közel egy évvel ezelőtti terveket Diczkóné Untener Mónika a sétány pénteki átadóján.

A nyíregyházi Rotary Club elnöke emlékeztetett: ahhoz, hogy az álom valóra váljon, támogatókra volt szükségük, ezért a tavalyi VIDOR Fesztivál kísérőren­dezvényeként meghirdették az I. Nyíregyházi kacsaúsztatást, valamint megszerveztek egy budapesti színházlátogatás.

– Az így összegyűjtött adományokból sikerült megépítenünk a Kneipp-lépegetőt, amivel tovább gazdagodott a Szabadság téri integrált játszótér – mosolygott büszkén a leköszönő elnök. Az ünnepségen részt vett a Rotary Magyarország kormányzója, Réti László is, aki lapunknak elmondta: hazánk 55 klubja minden évben újabb és újabb célt tűz a zászlajára.

– Nyíregyházán az idén Kneipp sétány épült, máshol a társadalmi leszakadást lassítják, a tehetségeket gondozzák, a háború okozta sebeket gyógyítják – hol mire van szükség éppen.

A kormányzó kifejtette: filozofikusan nézve három lábon áll a Rotary. Az egyik oszlop a közösségi élmény megélése, a másik a társadalom építése, a harmadik az önművelés. – Jelenleg 1200 magyar rotarysta van, ez bizonyos szempontból kevés, szerintem sokkal több ember szeretne adni, hatást gyakorolni a környezetére – mutatott rá Réti László.

Vidám virágládák városszerte

– Nagyon jó a kapcsolatunk a civil szervezetekkel, a nyíregyházi Rotary Clubbal kiváltképp. Minden évben örömmel vállaljuk a partnerséget és a közös munkát – vette át a szót dr. Kovács Ferenc polgármester. Hozzátette: az legnagyobb közös projektjük az integrált játszótér kialakítása volt, ahol sérült és ép gyerekek együtt játszhatnak.

A Kneipp sétány mellett átadták a 2023-as District Grand pályázat nyertes intézményeink, az Élim Evangélikus Szeretetotthonnak, a Bárczy- és a Göllesz-iskolának az egyenként 280 ezer forintos ajándék­utalványt, amit képességfejlesztő eszközökre és játékokra fordíthatnak. A Rotary ifjúsági szervezeteinek, az Interactnak és az Earlyact­nak köszönhetően pedig a mesés hulladékgyűjtők után harminc vidám, a gyerekek által díszített, öko virágláda csal mosolyt mostantól a nyíregyháziak arcára. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában