Nyíregyháza

2023.07.19. 11:30

Alapkiképzés a Damjanich laktanyában

Huszonhárman vonultak be a területvédelmi ezredhez, hogy megkezdjék az alapkiképzést.

Szon.hu

Lőkiképzés is vár a leendő honvédekre

Forrás: Illusztráció: Honvédség

Bevonultak az újoncok július 10-én az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóaljához, és megkezdték az egységes alapkiképzésüket a nyíregyházi Damjanich laktanyában – tájékoztatta lapunkat a területvédelmi ezred, és azt is megtudtuk, legutóbb 23-an öltötték magukra az egyenruhát.

Kezdetben nincs különbség

Mint ismert, 2022 októberében vezették be az országosan összevont és egységesített alapkiképzést, melynek köszönhetően a katonák nemcsak biztos tudásra tehetnek szert, de olyan alapokra is, amik segítik a honvédelmi szervezeten belüli előrejutásukat. Az országosan egységes alapkiképzés a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind a tartalékos, mind a szerződéses állományba vonulók, ugyanazt a körülbelül öthetes katonai alapkiképzést kapják. Ebben az időszakban mindenki tartalékos jogviszonyban áll, és itt van lehetőségük eldönteni azt, hogy maradnak tartalékosként a Magyar Honvédség állományában, vagy szeretnék szerződéses katonaként folytatni a munkát.
A területvédelmi ezred kiemelte: a nyolchetes elméleti és gyakorlati képzés öt hét alapkiképzést, egy adminisztrációs hetet és két hét lövész alapozó felkészítést foglal magában. A laktanyába beérkezést követően a jelentkezők adatainak egyeztetésére, továbbá szerződéskötésre került sor. Az állomány beöltöztetése, azaz ruházati felszerelésük felvétele után munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatáson vettek részt.

Növelik a védelmi képességet

A területvédelmi ezred zászlóaljához bevonult katonák kiképzésük során olyan elméleti és gyakorlati tudást sajátíthatnak el, amelyek a közösség védelmi képességeit növelik – legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. A kiképzés során többek között honvédelmi, jogi, területvédelmi, általános lőkiképzési, tereptani, híradó és műszaki, valamint egészségügyi oktatáson vesznek részt – részletezték a képzés állomásait.

Hozzátették: a nyolc hét alatt olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyek birtokában lehetőségük nyílik a honvédelmi pálya folytatására tartalékos, szerződéses vagy hivatásos szolgálati formában. 
A bevonulók közül többen elmondták, hogy szerződéses katonaként a honvédség kötelékében szeretnének maradni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában