Mezőgazdaság

2023.07.16. 07:00

Műholdas rendszer ellenőrzi a támogatott gazdaságokat

Az agro-ökológiai program egy új támogatási konstrukció, amit az idén először igényelhettek meg a gazdák.

Csáki Alexandra

Fotó: Mate Janos

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, véget ért a nyíregyházi EuroAdvance Kft. a 2019 novemberében indult rendezvénysorozata. A vállalat területi szaktanácsadói központként országszerte 350 mezőgazdasági vállalkozónak nyújtott szakszerű segítséget a három és fél év alatt. A zárórendezvényen dr. Szerletics Ákos, a Magyar Államkincstár osztályvezetője a Közös Agrárpolitika reformjának három eleméről tájékoztatta a résztvevőket.

Elég hosszú a lista

– A feltételesség, vagy ahogy korábban nevezték, a kölcsönös megfeleltetés egy olyan alapvető szakmai gazdálkodási feltételrendszer, amit mindenkinek teljesítenie kell ahhoz, hogy területalapú vagy állatlétszámhoz kötött agrártámogatásokban részesüljön. Különböző mezőgazdasági jó gyakorlatokat, illetve olyan jogszabályi előírásokat tartalmaz, melyeket be kell tartani a gazdálkodás során, ilyenek például a felszín alatti vizek védelmére vonatkozó, természetvédelmi, -megőrzési direktívák, vagy az állatok megfelelő kezelését célzó jóléti szabályok.
– Az agro-ökológiai program egy új támogatási konstrukció, amit az idén először igényelhettek meg a gazdák. Szintén természet-, környezetvédelmi előírásokat tartalmaz; a mezőgazdasági terület nagysága alapján adható, uniós támogatás, minek fejében a gazdálkodóknak egy előre meghatározott listából kell úgynevezett jó gyakorlatokat választaniuk. Dönthetnek többek között a forgatás nélküli talajművelés, különböző környezetkímélő kaszálási módszereket alkalmazása, a gyepek megtartása vagy bizonyos mikrobiológiai szerek használata mellett – sorolta a lehetőségeket a szakember, utalva arra, hogy a lista hosszú, így az igénylők minden bizonnyal megtalálják azokat a jó gyakorlatok, amiket alkalmazni tudnak.
– A területi monitoring egy új ellenőrzési rendszer, amit a Közös Agrárpolitika terület alapú támogatásai kapcsán alkalmazniuk kell a tagállami hatóságoknak. Ez egy műholdas észlelésen és képelemzésen alapuló rendszer, ami megállapítja, hogy betartották-e a gazdálkodók a támogatási feltételeket. Főként a termesztett növény beazonosítását szolgálja, de a nem támogatható területek kimutatására is alkalmas. Emellett vizsgálhatja, hogy a felszínborítás egy adott parcellában valóban homogén-e, azaz arra az egy növényre korlátozódik, amit a gazda megjelölt az egységes kérelemben.

Szankciómentesen módosítható

– A Magyar Államkincstár kiépített egy automatizált rendszert, amivel letölti és feldolgozza a műholdképeket, majd az eredményről értesíti a gazdálkodókat, akik a hivatalos levelet kézhez kapva – főszabály szerint – szankciómentesen módosíthatják a kérelmükben szereplő hibákat egészen az adott év szeptember 29-éig. Ezáltal javul, pontosabb lesz a kérelemállomány, ami alapján megkezdhetik a kifizetéseket – ismertette dióhéjban dr. Szerletics Ákos, a Magyar Államkincstár osztályvezetője.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában