Nyíregyháza

2023.07.25. 14:00

Néhány napra maguk mögött hagyják a háború borzalmait

Huszönöt ukrán gyerek jött táborozni Nyíregyháza testvérvárosából, Ivano-Frankivszkból. 

Szon.hu

Néhány napra maguk mögött hagyják a háború borzalmait

Fotó: Gazdag Mihaly

Nyíregyháza és Ivano-Frankivszk testvérvárosi kapcsolata régre nyúlik vissza. A magyar és az ukrán város jó viszonyt ápol gazdasági és kulturális téren is, most pedig a humanitárius segítségnyújtás keretében Nyíregyháza egy ötnapos táborozási lehetőséget ajánlott fel Ivano-Frankivszkban élő gyerekeknek. A 30 fős csoport, 25 gyerek és 5 felnőtt kísérő már hétfőn megérkezett Nyíregyházra, kedden reggel a városházán köszöntötte őket dr. Ulrich Attila alpolgármester. A vendégül látott gyerekek egy része félárva vagy háborús sebesült szülő gyermeke.

Köszöntelek titeket Nyíregyházán, a városházán, remélem, az utazás fáradalmait kipihentétek és kellemes volt a megérkezés. Remélem, hogy az időjárás is kedvez majd a programokhoz itt, Magyarország hetedik legnagyobb városában – köszöntötte az Ukrajnából érkező gyerekeket dr. Ulrich Attila alpolgármester. Majd sorolta a város nevezetességeit, a Nyíregyházi Állatparkot, a Sóstói Múzeumfalut, az Aquarius fürdőt, melyeket sorra megnéznek és kipróbálhatnak a vendégek. Azt javasolta a fiataloknak, ismerkedjenek a helyiekkel, élvezzék a nyíregyháziak vendégszeretetét, beszélgessenek sokat, sétáljanak nagyokat, s próbáljanak pihenni, letenni az otthoni gondokat, nehézségeket. Aki pedig jól érzi majd magát nálunk az elkövetkező 5 napban, jövőre visszatérhet hozzánk, Nyíregyháza mindenkit szeretettel vár. Végül megjegyezte, neki mindig is tetszett, amikor egy fiatal a saját népviseletét hordja, látja, nagyon sokan ukrán népviseletet öltöttek magukra, ezzel is kifejezik hazájuk iránti tiszteletüket, szeretetüket.

Nem kapják vissza korábbi életüket

Nagyon megható volt látni az ukrán gyerekeket, mert bár arcukon nem volt szomorúság, de a szemükben látszott, hogy valami megtört bennük, hogy odaát háború dúl, lelkük mélyén tudják, korábbi életüket sosem kapják már vissza. A sorok között árvák, félárvák is ültek, háborús sérültek gyerekei.

Az egyik kisfiú egy harcoló katonát ábrázoló mágnest hozott ajándékba a táborozás felajánlójának, dr. Kovács Ferenc polgármesternek. Mint kiderült, a fiú apja van a fotón, aki most is a fronton harcol. Elképzelhetjük, milyen érzéssel ébred minden nap a 13 éves kamasz, akinek fejében az zakatol: vajon látja-e még épen, egészségesen az édesapját.

– Várjuk már a háború végét, szeretnék, hogy a harcok minél hamarabb befejeződjenek – mondták a vendégek.

– El sem tudják képzelni, mit jelent a gyerekeknek, hogy tegnap éjszaka nyugodtan alhattak, sziréna hangja nélkül ébredhettek fel. A veszteségeiket nem tudjuk pótolni, de nagyon fontos, hogy kizökkentsük őket a mindennapjaikból, a háború borzalmaiból – mondta el könnyes szemmel Pochynok Maryja az ivano-frankivszki oktatási központ igazgatója, aki megköszönte Nyíregyháza felajánlását. A kísérő pedagógusok közül többen is elérzékenyültek, mert jóleső érzés számukra a humanitárius segítség, amit a nyíregyháziaktól kapnak, hogy szeretettel veszik körbe őket. Szofilkánics Judit, mint az ukrán kisebbségi önkormányzat oszlopos tagja kísérte a vendégeket, s segített a tolmácsolásban.

Bizonytalanságban élnek

Xénia 15 éves és nem először jár Magyarországon, Budapesten már megfordult a szüleivel korábban. Nagyon tetszenek neki nagyvárosaink, főleg azok, melyekben a múlt és jelen együtt lüktet. Nyíregyháza is ilyen, tele van régi épületekkel, mondta. Megkérdeztük tőlük, mivel telnek a napjaik otthon. „Segítünk a szüleinknek, s lógunk a barátokkal” – mi is lehetett volna más a válasz, hiszen nem lehetnek nagy terveik, mert bizonytalanságban élnek. Aztán egy másik kislány megmutatott egy hímzést: beleszőtt az ukrán népi viselet alapmotívumaiba egy sajátos szimbólumot, aminek misztikus erőt, védőhatást tulajdonít, a mintát állítólag a fronton harcoló katonák is viselik.

Pochynok Maryja-tól megkérdeztük, mi történik Ukrajnában a félárvákkal, az árvákkal, ki vigyáz rájuk, ki felel sorsukért. Elmondta, az oktatási központokon és hálózataikon keresztül figyelemmel kísérik sorsukat, gondoskodnak róluk, de nemzetközi szinten is felkarolják őket, az egész világ foglalkozik az ügyükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában