Nyíregyháza

2023.07.30. 14:11

Túl sokan ülnek ittasan autóba

Az ittas vezetők száma évek óta nem csökken megyénkben.

Száraz Anita

 Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében évente 500–600 között van azoknak a száma, akiket a bíróság ittas járművezetés miatt ítél el. Ez a szám évek óta nem változik, nem volt rá hatással a járványhelyzet sem, de annak elmúltával ugyanúgy nagy számban fordul elő ittas vezetés. Dr. Szilágyi László, a vármegyei főügyészség sajtószóvivője összegyűjtött néhány esetet.

Meg akart szökni

Nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztott el az a harmincas éveiben járó férfi, aki május 27-én este Kemecse belterületén autózott, amikor a rendőrök megállították, mert nem kapcsolta be a tompított világítást. Amikor a férfi meglátta a rendőrautót, felgyorsított, s megpróbált elmenekülni. Amikor végül igazoltatni tudták, nem adta át az iratait, nem fújta meg a szondát, ezért a rendőrök megbilincselték és előállították vér- illetve vizeletminta adására. A férfi szidta a rendőrséget, a kormányt, a köztársasági elnököt, és csúnyán káromkodott. Megpróbált elszökni, de a rendőrök fizikai kényszerrel „maradásra bírták”. A vádlott viselkedésének megvolt az oka, hiszen a vérében 3 ezrelék alkoholt mutattak ki, ami súlyos fokú ittas állapotnak felel meg. A büntetlen előéletű férfi komolyabb pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra számíthat – mondta a szóvivő, aki egy másik esetről is beszámolt.

Eltört a gerince

A többszörösen büntetett előéletű vádlott 2022. október 9-én a déli órákban ittas állapotban közlekedett Tiszadob külterületén, a gépkocsijában két utast is szállított. Ittassága miatt elveszítette a jármű felett az irányítást, lehajtott az árokba, onnan visszakormányozott az úttestre, de a jármű az oldalára borult. A sofőrnek eltört a gerince, sérült a koponyája, az egyik utasa 8 napon belül gyógyuló zúzódásokkal megúszta. A vádlott szervezetében 2 ezrelék fölötti volt az alkohol koncentrációja, ami súlyos fokú ittas állapotnak felel meg. Vele szemben az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta, és számíthat arra, hogy a közúti járművezetéstől eltiltja a bíróság. S lehet, hogy súlyos sérülése következményeit egy életen át viselni fogja.

KM

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában