Ungvár, Nyíregyháza

2023.07.21. 14:00

Üdülnek az ukrán diákok Nyíregyházán

Magyarországi üdülésre indult Ungvárról az első ukrán gyerekcsoport.

Szon.hu

Fotó: KM/Dodó Ferenc

Elindult Ungvárról Miskolcra hétfőn az orosz-ukrán háború által érintett ukrán gyerekekből és az őket kísérő szülőkből álló első csoport abból az összesen 400 gyerekből, akik a kormány döntése alapján Magyarországon üdülhetnek.

A frontvonal közelében fekvő Zaporizzsja megyei településekről érkezett gyerekek és szüleik - 63 gyerek és 34 felnőtt kísérő - egyhetes kárpátaljai pihenést követően indultak tovább Ungvárról Miskolcra.

A csoportot búcsúztató Bacskai József ungvári főkonzul elmondta, hogy Viktor Mikita, a Kárpátaljai Katonai Közigazgatás elnöke két héttel ezelőtt kérte Magyarország segítségét a háborús övezetből származó ukrán gyerekek üdültetésében. A magyar kormány a kérésnek eleget téve úgy döntött, hogy 400 gyerek kéthetes, soron kívüli táboroztatását biztosítja.

Bacskai József emlékeztetett arra, hogy tavaly több mint hétezer ukrán gyerek pihent Magyarországon, és különféle együttműködési programok alapján most is több településen nyaralnak ukrán gyerekcsoportok. A diplomata úgy fogalmazott, hogy a gyerekek és kísérőik üdülésének költségeit „vállalja a magyar nép, és reméljük, hogy ezek a gyerekek jó emlékekkel térnek majd haza Magyarországról”.

Miroszlav Bileckij, a kárpátaljai kormányzó első helyettese kiemelte, hogy a nyaralás a magyar partnerek segítségével valósul meg. Szavai szerint „az európai barátokkal való szoros együttműködésnek köszönhetően Kárpátalja vezetése továbbra is külföldre küldi nyaralni a gyerekeket, egyebek közt az ország más régióiból is”.
A csoportot a Miskolci Rendvédelmi Technikumban szállásolták el. A gyerekek és kísérőik felkeresték Miskolc és környéke nevezetességet, emellett ellátogattak Nyíregyházára, Debrecenbe és Egerbe is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában