Sajtótájékoztató

2023.08.01. 14:12

LMP-sajtótájékoztató: Aggódva figyelik a gyárépítést

Szon.hu

 A magyar kormány célja, hogy minél több akkumulátorgyárat hozzon Magyarországra. Ezek a gyárak azonban nem csak hogy megkeserítik a környéken élők életét, de súlyosan környezetkárosítóak is – állította az LMP frakcióvezető-helyettese. Csárdi Antal szerint ezek a gyárak hangosak, jelentős hőt árasztanak magukból, a működésükhöz pedig egy nagyobb város teljes vízfogyasztására van szükség, miközben ugyanennyi szennyvizet produkálnak – sorolta a keddi, Nyíregyháza belvárosában tartott sajtótájékoztatóján. 

Az ellenzéki politikus véleményében úgy fogalmazott, mellébeszélés a Sunwoda és a kormányzat részéről is, hogy az akkumulátorgyárak nem szennyezik a környezetet. Fontosnak tartotta, hogy bárki kifejthesse a gondolatait az akkumulátorgyárak építésének programjáról. Az LMP országgyűlési képviselője hiányolta a beruházást megelőző társadalmi és civil egyeztetést. – Szeretnénk, hogy a gyermekeink, unokáink egy egészséges világban nőjenek fel – jelentette ki Csárdi Antal.

Párthírek: reagálás

A Fidesz - KDNP nyíregyházi frakciója közleményben reagált az LMP sajtótájékoztatójára: „Az LMP a híradásokból jól tudja, hogy a Nyíregyházán jövőre épülő gyár a lehető legkisebb mértékben terheli majd a környezetét, teljes mértékben megújuló energiára támaszkodnak saját napelem parkkal, megújuló, zöld energia vásárlásával, valamint a vízfelhasználásuk 90%-át tisztított szennyvízből fedezik majd. A beruházó csatlakozik a mindenki számára nyilvános városi monitoring rendszerhez, mely a levegő- és talajszennyezettséget ellenőrzi. A nemrég magát Magyarország Zöld Pártjának átnevezett politikai formáció mit nem ért azon, hogy a globális felmelegedés elleni harcban az EU hozott olyan intézkedéseket célokat, amelyek csak az akkumulátorok széles körű elterjedésével érhetők el. Zöld pártként mit nem ért azon, hogy nem lehet egyszerre a globális felmelegedés ellen harcolni és a fenntartható jövőt szolgáló akkumulátorgyárak ellen tiltakozni? Két hete a Nagy-Britanniában épülő akkumulátorgyárat, az indiai TATA gigaberuházását üdvözölte a Greenpeace. Álságos az LMP hozzáállása – áll a közleményben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában