Nyíregyháza

2023.08.08. 13:54

Ne váljunk áldozattá!

Kovács Lászlóné Borikát Törökországba akarta elcsalni egy férfi, de nem adta be a derekát.

Szon.hu

Fotó: Pusztai Sándor

–Minden bűncselekmény elítélendő, de ez kimondottan igaz a gyermekek vagy az idősek ellen elkövetett cselekményekre – fogalmazott Seszták Oszkár a vármegyeházán megrendezett fórumon, melynek középpontjában az online bűnözés, az ellene való védekezés és a megelőzés állt.

A vármegyei közgyűlés elnöke előrevetítette: a keddi rendezvény az időseknek szól, hiszen ez a korosztály a legveszélyeztetettebb, ők a leginkább kitettek az internetes csalásoknak.

– Kis túlzással még a csilláron is lógnak, ez is azt jelzi, hogy a téma iránt komoly az érdeklődés – utalt a vármegyeháza dísztermét színültig megtöltő hallgatóságra Seszták Oszkár.

A vármegyei közgyűlés elnöke után dr. Bakos Olivér rendőrezredes, a Mátészalkai Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a zömében szépkorúakból álló hallgatóságot, majd a kollégái csillogtatták meg színészi képességeiket. Ez nem valamiféle tévedés vagy elírás, a mátészalkai rendőrkapitányság dolgozói ugyanis saját maguk játszottak el olyan jeleneteket, s mutatták be azokat az élethelyzeteket, melyek veszélyesek lehetnek az idősekre nézve.

A keddi fórumon elhangzott: az elmúlt években egyre gyorsabbá és egyszerűbbé vált az online vásárlás az idősebb korosztály körében is, és ezt kihasználva ellepték a netet a csalók. Az adatainkra és a pénzünkre utaznak, és olyan kifinomult módszereik lettek, hogy nagyon oda kell figyelnünk, hol és mit csinálunk, mert könnyen áldozattá válhatunk.Az egyik leggyakoribb módszer az SMS, amikor is arról „tájékoztatnak” minket, hogy valamilyen probléma merült fel egy szolgáltatással kapcsolatban, és ahhoz, hogy megoldjuk a helyzetet, az üzenetben lévő linkre kell kattintanunk. Ezek az üzenetek szólhatnak arról, hogy kikapcsolják az otthonunkban az áramszolgáltatást, vagy nem kapjuk meg a megrendelt csomagunkat. Ezzel akarják elérni, hogy a linkre kattintsunk és megadjunk olyan személyes információkat, amiket aztán felhasználhatnak, és olyan banki adatokat, amik segítségével leemelhetik a pénzt a számlánkról.

A Borbányai Margaréta Nyugdíjas Egyesület tagjai is képviseltették magukat a rendezvényen. Kovács Lászlóné Borika 61 éves, minden nap használja az internetet, most például azon tartja a kapcsolatot a lányával és a két unokájával, akik éppen Horvátországban nyaralnak.

– Engem is próbáltak már átverni. Videochat-en hívott fel egy ismeretlen szám, és egy magyarul beszélő férfi mutatkozott be, bár a nevére már nem emlékszem, de nyilván hazudott valamit. Azt mondta, hogy ő egy volt katonatiszt, és jelenleg Törökországban él, és nagyon szeretné, ha kimennék hozzá. Nekem csak annyi dolgom van, hogy utaljam át neki a repülőjegyem árát, és ő intéz mindent. Már ekkor tudtam, hogy mire megy ki a játék, és azt válaszoltam: rendben, de vinném a férjemet is... Ezután a beszélgetés gyorsan véget is ért – osztotta meg velünk egy kellemetlen élményét az idős hölgy, aki elmondta, ő egyébként sem szeret pénzt utalni senkinek, még ismerősnek sem.

– Az unokáim megunt játékait el szoktam adni egy online piactéren, de ott sem megyek bele az utalásba, a vevő személyesen eljön érte, és akkor fizeti ki a termék árát, így van ez rendben – tette hozzá a borbányai egyesület tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában