Nagyecsed

2023.09.16. 18:16

A keresztyén hit nem ismer határokat

A testnek és a léleknek is feltöltődést kínált az idei református találkozó.

Miklós István

Fotó: Pusztai Sándor

– Az egyesületünk egy történelmi Szatmár vármegyében gondolkodik, hiszen Trianon után a magyarság nem tudta elfogadni az ország megcsonkítását, a hit viszont nem ismert határokat – árulta el lapunknak Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke, akivel a XIII. Szatmár Határok Nélkül – Református Találkozó apropóján beszélgettünk. Mint mondta, nagyszabású rendezvény részeként az idén egy fontos jelképet is helyreállítanak.

– A nagyecsedi templom előtt áll egy obeliszk, amit 1930-ban avattak II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, ám a rajta lévő táblát ellopták és összetörték, mi viszont újra felállítjuk, és feltüntetjük rajta, hogy az eredeti felállításakor jelen volt Vitéz nagybányai Horthy Miklós is. Ma már a határok átjárhatósága teljesen alapvető dolog, és a hazánk határain túl élő magyarok is a nemzet szerves részét képezik – ehhez a szellemiséghez szervesen kapcsolódik a mi rendezvényünk is – hívta fel a figyelmet az elnök.

 

Reformátusok százai érkeztek

Azt is elárulta, hazánk határain túlról is nagy számban érkeztek a református találkozóra, ahogy ezt teszik minden évben, csupán a pandémia idején nem volt erre lehetőség.

– Mintegy 250–300 ember jött hozzánk, és a közösségépítés mellett a szórakozásra is gondoltunk. A Református Nagytemplomban két püspök is szolgált: dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Bogdán Szabolcs János, a királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Hat esperes és rengeteg lelkész is érkezik hozzánk a határon túlról is – ismertette a programot Fülöp István. A rendezvényen átadták a Milotai Nyilas István-díjat is, melyet néhány éve Novák Katalin köztársasági elnök is megkapott.

Elismerést ért a művészet

– Az idén Homonna György festőművész, gimnáziumi tanár érdemelte ki az elismerést. Minden évben készül egy nagyon szép fali naptár az egyesületünk és az egyházmegye megbízásából, s ennek a dizájnját Homonna György tervezi meg, méghozzá minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A művészt prof. dr. Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója, grafikusművész laudálta. Homonna György munkáit számos kiállításon is megismerhette a hazai, sőt a nemzetközi közönség is, hiszen Németországban az ezredforduló előtt mutatkozhatott be egy tárlattal. Számos díj, emlékplakett birtokosa.

Meg kell szólítani a fiatalokat!

A találkozón a Szolgálat zenekar fellépése különleges zenei élményt kínált minden résztvevőnek. – Egyházi zenét játszanak, ám nem a hagyományos formában, hiszen mai hangszerekkel szólaltatják meg a műveket, amik korosztálytól függetlenül mindenkinek szólnak. A színpadon Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója és Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke ünnepi gondolatait hallhatta a közönség. Emellett hagyományőrző programok, délután pedig Pintér Béla-koncert várta az érdeklődőket. Róla is elmondható ugyanaz, ami a Szolgálat zenekarról. A fiatalokat is képes megszólítani, ami ma nehéz feladata az egyházaknak. Sokat változott a világ, ám az alapvető értékek állandóak – hangsúlyozta az elnök. Kiemelte azt is, minden felekezet rájött arra, hogy a jövőt építeni kell, és mind a katolikus, mind a protestáns felekezetek jól teszik, ha nyitnak a fiatalok felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában