Nyíregyháza

2023.09.02. 15:30

Egyetemi tanévnyitó Eszenyi Enikővel

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas csengeri származású színésznő az édesanyját kísérte el, aki vasdiplomát vehetett át Nyíregyházán.

Szon.hu

Az előző évhez képest 92 százalékkal több első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Nyíregyházi Egyetemen: az idén 2280 diákot vettek fel, szemben a tavalyi 1186-tal. A bekerült hallgatók közül 1768-an állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat, a levelezős hallgatók száma 1652, a nappali tagozaton pedig 601-en tanulnak majd – hangzott el a Nyíregyházi Egyetem szombati tanévnyitó ünnepségén, melyen részt vett dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem új elnöke is.

Az elsőéves hallgatókat, valamint a jubiláló „öregdiákokat” dr. Varga-Bajusz Veronika köszöntötte. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kijelentette: jó ma Magyarországon egyetemistának lenni.

– Az, akinek ma hazánkban diplomája van, a statisztikák szerint 36 nap alatt munkát kap, sőt, a diploma ma minimum másfélszeres bérszorzót jelen. Négy éve hét, két éve kilenc, ma már tizenegy egyetemünk van a világ legjobb öt százalékában. Az elmúlt négy év során 78 százalékkal nőtt a nemzetközi lapokban megjelent publikációk száma, míg a szabadalmak száma a négyszeresére emelkedett. Egy év alatt három százalékkal csökkent a lemorzsolódás. Ezekben a mutatókban különösen kiemelkedőt nyújt a Nyíregyházi Egyetem, ahol a hátrányos helyzetű diákok esetében is erősen csökkent a lemorzsolódás – fogalmazott dr. Varga-Bajusz Veronika.

Új tanév, új lehetőségek

Dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szerint az egyetem népszerűsége évről évre nő, mára regionális tudásközpont lett, Nyíregyháza pedig népszerű diákvárossá vált.

– A modellváltás egyben többletfinanszírozást is jelent, így a hallgatók egyre jobb körülmények közt tanulhatnak. Az egyetemen végzettek hatvan százaléka a városban, illetve a vármegyében marad, ezt a számot szeretnék tovább növelni – tette hozzá dr. Szabó Tünde.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntőjében felhívta a figyelmet: hiába a mesterséges intelligencia térnyerése, a személyes kapcsolatok, a jó beszélgetések mindennél többet jelentenek.

– Dr. Varga-Bajusz Veronika szavait, miszerint jó ma Magyarországon egyetemistának lenni, annyival egészíteném ki, hogy jó ma Nyíregyházán egyetemistának lenni – emelte ki dr. Vinnai Győző, aki az egyetem egyik oktatója is.

Dr. Szabó György rektor szerint az új tanév új lehetőségeket tartogat az elsőéves hallgatók számára. – Legyetek nyitottak, kíváncsiak és eltökéltek – adott útravalót a hallgatóknak.

Nyíregyháza önkormányzata nevében Jászai Menyhért köszöntötte a fiatalokat. – A városvezetés reméli, hogy az egyetem végzőseinek nagy része itt marad Nyíregyházán, vagy a vármegyében – mondta a megyeszékhely alpolgármestere.

Most kezdik a tanulmányaikat

Komjáti Bálint programtervező informatikus szakon kezdi meg a tanulmányait. – A Széchenyibe jártam informatika szakra, két leendő csoporttársamat már ismerek. Az egyetem elvégzése után szeretnék Nyíregyházán maradni, itt szeretnék először dolgozni, de elképzelhető, hogy utána más városban, más országban dolgoznék majd tovább – mondta még a tanévnyitó ünnepség előtt az újfehértói fiatalember.

Gergely Petra a Kállósemjéni SZSE csapatában kézilabdázik, és edzői szakra jelentkezett a Nyíregyházi Egyetemre. – Az aktív játék mellett már több alkalommal dolgoztam a Nyíregyházi Sportcentrum nyári táborában, ahol rájöttem, hogy szívesen foglalkoznék a jövőben fiatalokkal, innen a szakválasztás – mondta a Nyírteleken élő Petra, akit a párja kísért el a Nyíregyházi Egyetem évnyitójára.

A szombati ünnepségen köszöntötték az augusztus 20-i nemzeti ünnepen állami és városi kitüntetést átvett volt és jelenlegi egyetemi oktatókat, így Simon Béláné dr. Balogh Ágnest, aki Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, dr. Kiss Ferencet, aki a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át, valamint Krokovay Gizellát, aki az idén kapta meg Nyíregyháza önkormányzatának Inczédy György életműdíját.

Régi hagyománya a Nyíregyházi Egyetem tanévnyitó ünnepségének, hogy a több évtizede végzett pedagógusok, vagyis a nagy elődök az elsőévesek jelenlétében vehetik át a diplomájukat. Az idén 185-en kaptak jubileumi oklevelet, közülük 116-an vettek részt az ünnepségen. Akik 50 éve végeztek (131-en), arany-, akik 60 éve diplomáztak (23-an), gyémántdiplomát vehettek át. A 65 esztendeje végzettek vas- (21-en), a 70 éve végzettek rubin- (7-en), a 75 éve végzők pedig (3-an) márványoklevelet kaptak.

Eszenyi Lajosné a vasdiplomáját vette át szombaton. A tanító szakon 65 éve végzett idős hölgyet lánya, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas csengeri származású színésznő, Eszenyi Enikő kísért el az ünnepségre.

– Nagyon várom, hogy találkozhassak a régi ismerősökkel – mondta Eszenyi Lajosné, aki lánya segítségével foglalt helyet a tanévnyitó ünnepségnek helyet adó „B” épület aulájában.

A tanévnyitó ünnepségen köszöntötték az egyetem új oktatóit is: Bekő Balázs mérnöktanár, Műszaki és Agrártudományi Intézet; dr. Bényei Ágnes adjunktus, Óvó- és Tanítóképző Intézet; dr. Nagy Richárd adjunktus, Műszaki és Agrártudományi Intézet; dr. Szőcs Andor adjunktus, Alkalmazott Humántudományok Intézete; dr. Szőke Dávid Sándor adjunktus, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet; Karafa Sándor mesteroktató, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet; Pálinkás Réka tanársegéd, Testnevelés és Sporttudományi Intézet; Pősze Andrea főiskolai docens, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet)

Felsőéves hallgatói kiemelkedő tanulmányi munkájáért átvehette a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló oklevelet Baku Laura 4. évfolyamos, ének-zene tanár és magyartanár osztatlan tanárképzési szakos; Kövér Adrienn 4. évfolyamos, ének-zene tanár és magyartanár osztatlan tanárképzési szakos; Karácsony Anna 5. évfolyamos, magyartanár és történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára osztatlan tanárképzési szakos; Lenyhárt Tamara 3. évfolyamos ének-zene tanár és népzene- és népikultúra-tanáralapképzési szakos hallgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában