Nyíregyháza

2023.09.07. 07:00

Ha felnőnek, elfogadóbb társadalmat építhetnek

Az idén 25 éves nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület azon dolgozik, hogy jobbá tegye a fogyatékkal élők mindennapjait.

Szon.hu

A gyerekek megtapasztalják, milyen nehézségekkel néznek szembe fogyatékkal élő társaik

Fotó: Egyesület

Az elmúlt két és fél évtized során olyan egyedi, új modelleket hoztak létre, amelyeket azóta több országban is alkalmaznak. Ezek egyike a szemléletformálás, melyet a tipikus fejlődésű kisgyermekeknek fejlesztettek ki azért, hogy érzékenyítsék és befogadóbbá tegyék őket fogyatékkal élő társaik iránt.

Szemléletformáló foglalkozás 

A nyíregyházi és a budapesti Csodavár inkluzív fejlesztőközpontokban a tipikus fejlődésű gyerekek a játékos szemléletformáló foglalkozásokon átélhetik, milyen kihívásokkal néznek szembe nap mint nap fogyatékkal élő társaik: vakvezető bottal tájékozódnak, csak a tapintásukra hagyatkozva összeillő kockákat keresnek, lábbal rajzolnak, vagy éppen sütőkesztyűben fűznek gyöngyöt. A foglalkozásoknak köszönhetően közelebb kerülnek egymáshoz a tipikusan fejlődő és a sajátos nevelési igényű gyerekek, megismerik, elfogadják és segítik egymást. 

Az egyesület a „Szemléletformáló foglalkozások Nyíregyházán és Budapesten” pályázat keretében mindkét helyszínen 40-40 óvodás és kisiskolás csoportot lát vendégül. A gyerekek a foglalkozások után azonnal hasznosíthatják is azt a tudást, amire szert tettek, hiszen a program után a játszóházban együtt kapcsolódnak ki fogyatékkal élő társaikkal. 

A Rejtett Kincsek Down Egyesület hisz abban, hogy a ma gyermekei a holnap felnőttjeiként egy elfogadóbb társadalmat tudnak építeni, ennek azonban az a feltétele, hogy időben és megfelelő módon tapasztalják meg az inklúzió jelentőségét – tájékoztatta lapunkat Pataki Gabriella, az egyesület kommunikációs munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában