Fényeslitke

2023.09.18. 17:30

Hadiárvák táboroznak Fényeslitkén

A táboroztatást az ukrán főkonzulátus és a fényeslitkei önkormányzat szervezte meg.

Tarnavölgyi Gergely

A Fényeslitkén táborozó ukrán fiatalok hétfőn az East-West Gate terminálon jártak

Fotó: Tarnavölgyi Gergely

Múlt hét csütörtökön érkeztek Fényeslitkére azok az ukrán fiatalok, akik egy hétig táboroznak vármegyénkben, illetve a régióban. A húsz fiatalból és négy kísérőből álló csoport hétfőn délután meglátogatta a fényeslitkei East-West Gate terminált, ahol Tarcsa Caba termináligazgató köszöntötte a gyerekeket. Röviden bemutatta az intermodális átrakót, beszélt az egyedülálló 5G-s technológia előnyeiről, ahogy az átrakást végző óriásdaruk működését is felvázolta.

– Igyekszünk kivenni a részünket a társadalmi felelősségvállalásból, ez a nap is ennek a része – fogalmazott lapunknak Tarcsa Csaba.

A sajtónyilvános eseményen részt vett Bacskai József ungvári főkonzul is, aki köszönetet mondott a házigazdának, hogy első szóra fogadták a táborozókat.

– Ezeknek a fiataloknak vagy a fronton harcol az édesapjuk, vagy hadiárvák. Az ivano-frankivszki régióban található Dolyna településről érkeztek, és nagy részük középiskolás. A tábor központja Fényeslitke, de a gyerekek jártak már Kisvárdán és Nyíregyházán is, kedden pedig Vásárosnaményba látogatnak el – tudta meg lapunk Bacskai Józseftől. A főkonzul kiemelte, ebben az évben hazánk közel 6000 menekültet táboroztatott valamilyen formában, közülük több százan érkeztek Ukrajna belső részeiből, illetve onnan, ahol közvetlen háború dúl.

A konzulátus mellett a tábor másik főszervezője a fényeslitkei önkormányzat. Mártha Mihály Tibortól megtudtuk: a fiatalok az East-West Gate, illetve a helyi cégek, vállalkozások jóvoltából vehetnek részt a táborokban, melyek programját a fényeslitkei önkormányzat állította össze.

– A gyerekek és a kísérőik már jártak a nyíregyházi élményfürdőben és az állatparkban, és szerdán vár rájuk még egy LEGO-gyárlátogatás is. Voltak már a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban, és vár még rájuk egy vásárosnaményi és egy tokaji kirándulás is. A programok között szerepel még egy tiszai hajózás, bográcsozás, szalonnasütés, városnézés – sorolta lapunknak a változatos programokat Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere.

– Egy háborús helyzetben kevesebb figyelem jut a gyerekekre, miközben ők ugyanúgy elszenvedik a borzalmakat, még akkor is, ha távolabb élnek a frontvonaltól. Ezért döntöttünk úgy, egy csoportnyi fiatalnak segítünk abban, hogy egy hétig Magyarországon üdülhessenek, kiszakadjanak a mindennapjaikból, és felszabadultan ki tudjanak kapcsolódni. Az emberi szolidaritásnak mindig helye kell legyen az életünkben – mondta lapunknak a látogatással kapcsolatban Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az ukrán fiatalok megismerték a világszínvonalú berendezéseket, kipróbálhatták az óriásdaruk távvezérlését, valamint felülhettek a terminálon működő nagygépekre is.

A tábor támogatói

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Bacsó István ügyvezető (Bacsó Beton, Kisvárda), ifj. Márta István őstermelő, Filep Sándor vásárosnaményi polgármester, Kiss. B. Zoltán ügyvezető (Kiss B. Ker Kft., Vásárosnamény), LEGO Manufacturing Kft. (Nyíregyháza), Nyíregyházi Állatpark, Aquarius Élményfürdő (Nyíregyháza), Molnár Erzsébet ukrán nyelvű tolmács (Fényeslitke) Szabados László ügyvezető (Szabadosok Kft., Apagy), Bessenyei György Gimnázium és Kollégium (Kisvárda), Oláh Krisztián cigándi polgármester, Derczó István ügyvezető (Weinberg’ 93 Kft., Sárospatak)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában