Tuzsér, Lónya

2023.09.23. 12:47

Lónyay 200 - átadták az emlékkönyvet

Gróf Lónyay Menyhért igaz rövid ideig volt országunk miniszterelnöke, de mégis maradandót alkotott vármegyénk számára.

Szon.hu

Fotó: SZIVARVANY

Ő honosította meg az almatermesztést, az ő nevéhez fűződik például a Lónyay csatorna, Ungvár-Nyíregyháza közötti vasútvonal megépítése. Tuzsér és Lónya önkormányzatainak a felkérésére a vármegyével együtt sikerült elérni, hogy kormányzati támogatással egy méltó emlékévet tartottunk. 

Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere és Klicsu Ferenc, Tuzsér alpolgármestere, valamint Nagy Ernő, Lónya polgármestere, és én büszkén vehettük kezünkbe az emlékévről készült kiadványt. A „vasember”, ahogy Lónyay Menyhért grófot nevezték, élete és munkássága iránytű a vármegye közéleti szereplői számára - írja a pénteki eseményről közösségi oldalán dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő.

A rendezvényen sikerült bemutatni Oláh Zsanettnek, az Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft ügyvezető igazgatójának azt, hogy Lónyay Menyhért mennyire a megyei identitás része, és felhívtuk a figyelmét arra is, hogy a tuzséri kastély felújítása elengedhetetlen.

Fotók: Wachteinheim József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában