Nyíregháza

2023.09.24. 14:36

Nem csak kérdőíveket, gratulációkat is kaptak a delegációtól

Tetterős fiatalok és lelkes idősek munkájára is számít a szeretetszolgálat jó gyakorlatokban élenjáró nyíregyházi csoportja.

Szon.hu

Kérdőíves felmérést végez tagjai, önkéntesei és csoportvezetői körében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az egyesületi formában működő országos segítő szervezet delegációja személyesen keresi fel a hazánk kis- és nagytelepülésein működő csoportokat, hogy feltérképezze, milyen állandó és alkalmi programokat, karitatív akciókat szerveznek a csoportok, mennyien és milyen munkamódszerekkel dolgoznak. Az anonim kérdőív kutatja a helyi szervezetek belső kohézióját, motiváltságát, jövőképét, lokális és nemzetközi kapcsolati hálóját, valamint az egyházi és civil szervezetekkel való együttműködését is.

Jó ügyért dolgoznak

– Két éve kezdtük a szondázást, amelynek hamarosan pont kerül a végére, jöhet az adatok összesítése, kiértékelése, a konklúziók levonása és a stratégiakészítés. A kérdőívek elsősorban az önkéntesség fejlesztésére fókuszálnak, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Rengeteg jó gyakorlatra derült fény az eddigi visszajelzésekből, fontos, hogy ezeket megismerjék és lehetőség szerint meg is honosítsák a hazánk különböző régióiban működő máltais csoportok – jelentette ki a szeretetszolgálat nyíregyházi csoportjánál tett látogatását követő sajtótájékoztatón Rigóné Kiss Éva, az MMSZSZ elnöki tanácsadója.

Hozzátette, jellemzően két generáció a legaktívabb a segítő szolgálatban: a fiatalok, akikre nem ritkán a kötelező 50 órás közösségi munka letelte után is lehet számítani, mert szívesen dolgoznak jó ügyekért, valamint a friss nyugdíjasok, egyedülálló idősek, akik szintén jó szívvel áldozzák erejüket, idejüket a rászorulóknak.

Nyáron sem pihentek

A küldöttség tagjai gratuláltak a Laczják Jánosné vezette, 7 taggal és 8 önkéntessel működő nyíregyházi csoport példaértékű aktivitáshoz és sikeres programjaihoz. A csapat valóban kitesz magáért: hétfő és csütörtök délutánonként élelmiszer- és ruhaadományokat osztanak az Arany János utcai székhelyükön, májusban gyermeknapot szerveztek, kézműves foglalkozást tartottak a városnapon, augusztusban „Adni öröm!” felkiáltással tanszereket gyűjtöttek az iskolába induló, nehéz sorsú diákoknak. Már az október végén esedékes „Minden síron legyen virág!” akciójukra készülnek, mikor is a rendelkezésre álló alapanyagokból a rászorulók sírdíszeket készíthetnek elhunyt szeretteiknek halottak napjára.

 PI

 

 

Kép: Rigóné Kiss Éva elnöki tanácsadó útmutatást adott a kérdőívek kitöltéséhez | Fotó: a szerző

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában