Bringa

2023.09.23. 12:00

Tekerj a zöldbe! - Esbó-halmi tulipános biciklitúra

Az idén második alkalommal újra két keréken nyeregbe pattanunk, hogy a lassanként őszi színekben pompázó természet szépségeiben gyönyörködve felfedezzük a Rétköz legjelentősebb régészeti lelőhelyét, az Esbó-halmot - invitál mindenkit közösségi oldalán az ILMKS Ibrány az október 5-ei eseményre.

Szon.hu

A halom Ibrány történetének legkorábbi időszakából származó olyan kulturális érték, mely a városlakók lokális önazonosságának egyik legjelentősebb fundamentuma.
A Rétközben, a számos kiemelkedő halom közül, a legjelentősebb régészeti lelőhely az ibrányi Esbó-halom, melyen 1984-ben terepbejárás során szántással megbolygatott temetkezési helyet találtak. Ibrány és Kótaj között egy kb. 3,5 méter magas ovális homokdomb az egykori vízmeder – korabeli nevén Espán tava, mai névváltozat szerint Espántova legelő - nyugati partján található. E szakrális hely volt e vidék első, teljesen feltárt köznépi temetője, melyet egy olyan népesség használt, aki a 10. század közepe előtt telepedett itt le.

A program
Október 5., csütörtök
8:45 Gyülekező az ILMK-ban (Ibrány, Hősök tere 2-4.)
9:00 Az Esbó-halmi ásatás kulisszatitkai - vetítettképes előadás
Előadó: dr. Istvánovits Eszter régész-muzeológus, az Esbó-halmi ásatás vezető régésze, a rendezvény fővédnöke
9:30 Indulás az Esbó-halomra.
A túra során mű- kerékpár- és nagyobbrészt jól járható földúton közlekedünk, mely nem a sebességről szól, hanem családdal, gyermekkel, barátokkal eltöltött élményekkel teli kikapcsolódásról, valamint az útvonal mentén található természeti és épített értékek megismeréséről, ezért bárkit, bármilyen kerékpárral szeretettel várunk. Nehézségi foka: könnyű, családbarát.
Útvonal: közúton: Ibrány, Hősök tere-Árpád utca; kerékpárúton: Rozmaring utca-Vár utca-Rozmaring utca; közúton: Nagy Imre utca-Szabolcs utca-Bem apó utca; földúton: Szőlő homok irányába úticélunk az ESBÓ-HALOM.
A visszaúton elkarikázunk a közelben lévő un. ’kótaji kereszthez’, az egykori Keresztút (Kótaj régi neve) felé vezető úton lévő feszülethez, melyet 1932-ben Isten dicsőségére állíttatták jótékony patrónusai.
12:00 Visszaérkezve a városba, túránk utolsó állomása a város központjában felállított Sárosi Tibor fafaragó ’Hét vezér szoborcsoport’ alkotása, ahol mécseseket gyújtunk honfoglaló őseink tiszteletére.

A túra hossza: 27 km
Időtartama: 3 óra
Túránkon a részvétel ingyenes. A bringatúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a KRESZ szabályainak betartása kötelező.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában