Kisvárda

2023.10.29. 12:14

Emlékplakett az ismeretterjesztésért

Több évtizede népszerűsíti az irodalmat a kisvárdai térségben Bakajsza András.

Szon.hu

Fotó: Pusztai Sándor

 Elválaszthatatlanul összefonódott Bakajsza András irodalmár, nyugalmazott középiskolai tanár neve a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat nevével az elmúlt évtizedekben. Az utolsó tizenöt évben a Dr. Béres József Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kisvárdai Egyesülete keretében végzi ismeretterjesztő munkáját, számos előadással bővítette a civil szervezet tagjainak és a térségben élő irodalombarátok ismereteit.

Elismerés és portré

A közelmúltban a könyvtárban Kondor Jenő kisvárdai költőről tartott előadást. A rendezvény egyben születésnapi ünnepség is volt, az egyesület tagjai abból az alkalomból köszöntötték Bakajsza Andrást, hogy augusztus 30-án betöltötte a nyolcvanadik életévét. Az ünnepség megkoronázásaként az egyesület vezetői – Marczinkó István igazgató és Szivák Gábor elnök – átadták a TIT országos egyesülete Kiváló Ismeretterjesztésért emlékplakett kitüntetését a több évtizeden át végzett áldozatos és eredményes munkájáért. Szeifried Zoltán kisvárdai festőművész, grafikus Bakajsza Andrásról készített portréval kedveskedett az ünnepeltnek. Az elismerés felterjesztésében a következőket lehetett olvasni: „Bakajsza András 1943-ban született Fényeslitkén. Tanulmányait középszinten Kisvárdán, egyetemi szinten Debrecenben folytatta. Több évtizedig tanított magyar irodalmat nem középiskolás fokon. Diákjai előszeretettel választották a humán pályát, s máig élénken emlékeznek óráira. 1992-ben, amikor ismételten egyházi kézbe került az akkor még Császy László, ma Szent László egyházi középiskola, magára vállalta egy esztendőre az igazgatói teendőket, majd nyugdíjba vonulásáig vállalta a tanári pályát. Kiemelten fontosnak tartotta az ismeretterjesztő munkát a tanítás mellett. Rendszeresen vállalt irodalmi előadásokat TIT-rendezvényeken. 1993-tól rendszeres előadója a Könyvtári csevegések TIT-szabadegyetemi sorozatnak, minden évben magára vállalja egy-egy ismertebb vagy kevésbé ismert irodalmi alkotó bemutatását. De nemcsak előad, hanem fontosnak tartja szülőföldje irodalmi értékeinek felkutatását, s maga is csatlakozott írótársaihoz. Rövid írásait gyűjtötte össze Versek varázsa, harangok szólása című kötetében. Kutatómunkájával feltárta a Dögén élt költőnő, Ölbey Irén munkásságát Ezüst-kék végtelen címmel megjelent kötetében. Béres József előtt tisztelegve egy kiadványba gyűjtötte a Béres Józsefről szóló költői kiállásokat Szépíróink Dr. Béres Józsefért és cseppjeiért című kötetben.

Szentföldi élmények 

Nemrégiben jelent meg Rákos Sándort megelevenítő kötete. A Szentföldön tett családi utazásainak élményeit Zarándokidő című munkájában foglalta össze. Termékeny szerző, az elmúlt években jelent meg legfrissebb esztétikai munkája, amelynek címe: A szó íze. A szülőföld iránti ragaszkodása vezette falujának irodalmi értéket magában hordozó falutörténetének megírására. Rendszeres résztvevője a költészet napjának és a magyar kultúra napjának, előadóként rendszeresen visszahívják a térség települései. Fáradhatatlanul dolgozik ma is azért, hogy a magyar irodalom, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye irodalmi értékeit feltárja, s ezeket az ismereteket átadja kortársainak. Írásai megjelennek a Kelet-Magyarország című napilapban és a Szabolcs-szatmár-beregi Szemlében is.” 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában