Agrometeorológia

2023.10.18. 11:34

Hideghullám, felmelegedés, csapadék

Október második hetének időjárása igen változatosra sikeredett.

Tarnavölgyi Gergely

A még be nem takarított kései kukorica számára nem volt kívánatos az esős idő

Forrás: MW-Archív

Az ősz első igazán erős hideghullámát követően határozott felmelegedés jellemezte október második hetét, a dinamikusabbra forduló idő változásait már többfelé kísérte jelentős csapadék – tájékoztatott dr. Rácz Csaba.

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa hozzátette, az ősz eddig eltelt részének csendes, az évszakos átlagnál jóval melegebb időjárását biztosító magas nyomású központ gyengülésével az óceáni térségben örvénylő ciklonok hatása nálunk is egyre inkább érvényre juthatott. Az időszak elején még a száraz, hideg légtömeg alakította időjárásunkat, de az újabb igen erős ciklon elő-, azaz meleg oldalán ismételt felmelegedés indult meg.

A szakember szerint a hét első napjain a sokéves átlagnak megfelelő, vagy annál kissé alacsonyabb, 10-15 fokos napi csúcsértékek voltak a jellemzők, majd egészen 20-25 fok köré emelkedtek a maximumok. A hét végén több helyen érte el a 25-27 fokot a hőmérséklet, így egy-két klimatológiai értelemben vett nyári napot is feljegyezhettünk. Október közepén ez viszonylag ritka esemény, de messze nem példa nélküli. Eközben az éjszakák szintén sokat enyhültek, s volt honnan, hiszen kezdetben sokfelé fagyott hajnalonként, hétfőre és még keddre virradóra is előfordult negatív hőmérséklet a vármegyében. A legalacsonyabb értékek ekkor mínusz 4 és plusz 1 fok között alakultak, de a hét végére szinte mindenütt 10 fok fölé emelkedett a napi minimum.

–Az időszak utolsó napjaira számottevően növekedett a nedvességtartalom az enyhe légtömegben, valamint újabb hidegfront is közeledett. Ezek hatására a megnövekvő felhőzetből egyre többfelé hullott csapadék, melyből ezúttal a vármegye legnagyobb része részesült. A heti csapadékösszeg általában 10-15 milliméter között alakult, ettől csupán néhány kisebb körzetben maradt el némiképp a lehullott mennyiség. Nagy szükség volt a csapadékra az aktuális talajmunkák és az őszi vetések csírázása szempontjából, noha a már eddig szépen leszáradt, még be nem takarított kései kukorica számára nem volt kívánatos az esős idő – emelte ki dr. Rácz Csaba.

A nedvességpótlás hatására a talajok művelt rétegének víztartalma – a Nyírség homoktájainak kivételével – mindenütt a szabadföldi vízkapacitás kétharmada-háromnegyede közelébe emelkedett. A kötöttebb talajú táblákon ennek hatására jócskán csökkent az őszi művelés vonóerő igénye, a szántás, a lazítás és a magágykészítés pedig a korábbi poros, rögös talajviszonyokhoz képest sokkal jobb minőségben elvégezhetővé vált.

– A folytatás ismét jelentős felmelegedést ígér a legfrissebb számítások szerint, s maradni látszik a változékonyság: a hosszú hétvégére szeles idő, a késői hőhullám tetőzése, majd fokozatos, de nem túl erős lehűlés körvonalazódik újabb csapadékkal. Talajaink feltöltődése tehát a korábbi előrejelzéseknek megfelelő ütemben indulhat meg, s a hónap második felétől már számottevően csökkenhet az 1 méter mély szelvény jelenleg 110-140 milliméteres vízdeficitje – zárta a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában