Nyíregyháza, Debrecen

2023.11.08. 09:31

Az időseknek is kijár a figyelem

A generációk közötti együttműködés tapasztalatait is összefoglalták.

Száraz Anita

A kötetet nemrégiben mutatták be

Forrás: Unideb.hu

A gerontológia területeivel foglalkozó, tíz tanulmányból álló kötetet mutatott be a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara (ETK) a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár közösségi terében a napokban – az eseményről az intézmény honlapján számoltak be. 

Hiánypótló kötet 

Az időskori tanulás, a generációk közötti együttműködés tapasztalatait, valamint a gerontológia hazai tudományos eredményeit foglalja össze a hiánypótló tanulmánykötet, melyet Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, a Gerontológia Tanszék vezetője, valamint Bene Ágnes, a Gerontológia Tanszék helyettes vezetője ismertetett. Mindketten szerzőként is részt vettek a tudományos munkában. 
Móré Marianna hangsúlyozta, hogy az időseknek kijár a megfelelő figyelem, és tudományos szempontból is foglalkozni kell azokkal a folyamatokkal, amelyek hatással vannak rájuk. Mint mondta: a kutatási eredmények hozzájárulhatnak az idős emberek életminőségének javításához. 

– A kötetben számos tanulmány kapott helyet a társadalomtudományoktól a bölcsészettudományokon át arról, hogy milyen szerepet töltenek be az idősek a világban. Egyebek mellett olyan gondolatok jelennek meg, mint például az, miként lehet az együttélés a leghasznosabb önmagunk és a társadalom számára, és mi ma az idős korosztály szerepe a modern világban. Teljesen más társadalmi szerepet töltenek be ma, mint néhány generációval ezelőtt, nagyobb velük szemben az elvárás, és jelentősen megnőtt szerepvállalásuk is. Az önmagunkról alkotott pozitív gondolkodás segít a mindennapi helytállásban, a hosszú ideig tartó aktivitás elérésében. Az egyik legfontosabb dolgunk az volt a kötet elkészítésekor, hogy megmutassuk a fiataloknak, milyen fontos pozitívan gondolkodni az idős generációról, szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy egyszer ők is lesznek időskorúak, s erre nekik is fel kell készülniük – fogalmazott. 

Személyes hangvétel 

Bene Ágnes tanszékvezető-helyettes, szerkesztő arra mutatott rá, hogy minden tanulmánnyal olyan problémákat, élethelyzeteket próbáltak tudományos megközelítésben vizsgálni, melyekkel az idősödés során bárki szembesülhet. – Fontos számunkra, hogy elkészülhetett ez a kötet, mely egyedülálló abból a szempontból, hogy a benne szereplő szerzők személyes hangvételű, de tudományos alapú és értékű tanulmányokkal járultak hozzá a téma átfogó és az idősödés legaktuálisabb kérdéseinek, problémáinak, eddig még fel nem tárt területeinek vizsgálatához, a tudományos következtetések levonásához – mondta el a tanszékvezető-helyettes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában