Nyíregyháza

2023.11.17. 14:11

Védőnők az iskolák falain belül és túl

Kanalas Ottilia

Fotó: Dodó Ferenc

Az egészségtudatosság magjait már gyerekkorban el kell vetni, s ebben a munkában igen szép és egyben felelősségteljes feladat jut az iskolai védőnőkre. Ahogyan a világ változik, úgy a felnövekvő generációk is változnak, fontos az alkalmazkodás és a megújulás a védőnői szakmában is, ezt segítette a pénteki nyíregyházi konferencia. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán nagy múltja van a védőnőképzésnek, karöltve a Magyar Védőnők Szakmai Szervezetével és az Országos Kórházi Főigazgatósággal. Innovációs lehetőségek és aktualitások az iskolavédőnői ellátásban címmel szervezett tudományos programot az egyetem, amelyen újításokat, az iskolai védőnői munkát támogató fejlesztéseket is bemutattak pénteken.
– Sokakban merülhet fel a kérdés, hogyan lehet a védőnői szakmán belül innovációról beszélni, egy olyan fogalomról, amelyet általában az ipar világához kötnek. Azt gondolom, hogy ma már a társadalom minden szegmensében szükség van innovációra mindazokon a területeken, ahol kihívásokkal találjuk szembe magunkat, innovációval reagálunk, újításokkal adunk helyes választ a felmerülő problémákra – kezdte köszöntőjét dr. habil Móré Marianna.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja szerint ma már elképzelhetetlen, hogy az iskolai védőnők ne legyenek ott ugyanazokon a platformokon, mint a gyerekek. A 21. században, az internet világában rengeteg impulzus éri a fiatalokat, s valakinek el kell őket igazítani a fals és a hiteles információk tengerében, különösen igaz ez, ha az egészségükről van szó. Az iskolai védőnők a gyerekek életének egy olyan szegmensében vannak jelen, ami egész életükben meghatározza majd a felnőttkori életvitelüket, gondolkodásmódjukat – hangzott el a konferencián.

Évszázados múlt

Talán kevesen tudják, de már a 17. században is jelen voltak az oktatásban az iskolaorvosok, egyáltalán nem újkeletű, hogy az iskola falain belül egy szakember foglalkozik a gyermekek egészségi állapotával, szűrővizsgálatokat végez, felvilágosító órákat tart. 1975-től az orvos mellett már a védőnők is bekapcsolódtak ebbe munkába, s napjainkig fontos szerepet töltenek be az iskolák, családok életében, hiszen az egészségnevelés nem áll meg az iskolai falain belül – hívta fel a figyelmet Tényi Réka, az Országos Kórház Főigazgatóság védőnői osztályvezetője. S mert november 17-e a koraszülöttek világnapja, az osztályvezető emlékeztetett arra is, a koraszülések száma akkor csökkenthető, ha egyre több az egészségtudatos kismama, aki vigyáz magára és a magzatra, de ehhez már gyerekkorban hallani kell arról, mivel is óvjuk a magzat egészségét.
Iskola-egészségügyi modellprogramokat is megismerhettek a konferencia résztvevői pénteken, hallhattak a gyerekkori szűrővizsgálatokról, a HPV-elleni oltási kampányról, a speciális szükségleteken alapuló intervencióról, és más fontos, a gyerekek egészségéhez fűződő témákról.

Egy hullámhosszon

Várfalvi Marianna, a Magyar védőnők Szakmai Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, a fejlődés és a fejlesztés kötelező folyamat a védőnői szakmában, ahogyan az orvostudomány is rohamlépésekben megy előre, az egészségügyi társszakmák követik.
– Amiben nekünk folyamatosan fejlődnünk kell, az a kommunikáció, az ismeretátadás. Hogyan beszélgessünk a gyerekekkel, hogy őszintén feltegyék nekünk kérdéseiket akár egyénileg, vagy csoportban egy osztálynak tartott foglalkozáson. A mintaadás mellett a kommunikáció nagyon fontos, miről és hogyan beszélünk nekik, és nemcsak a szexuális felvilágosításra kell gondolni, hanem életkoruknak megfelelő szinten arról kell beszélgetnünk velük, hogyan tudnak a szociális-, az otthoni-, és iskolai közegükbe egészséges életmódot folytatni. A szűrési és oltási rendben nincs változás, azt kötelezően folytatjuk, de a testi betegségek prevenciója mellett a lelki tényezőkre is figyelni kell, a gyerekek körében is előfordulnak lelki eredetű problémák. Sokat javítanának az életminőségükön például azzal, ha kevesebbet interneteznének, többet sportolnának, időben lefeküdnének este. Ezek között vannak apróságoknak tűnő dolgok is, de a kiegyensúlyozott mindennapokhoz mind fontosak. Régóta tudjuk azt is, hogy emberi kapcsolataink minősége hatással van egészségünkre, a gyerekek egymás közti kommunikációjában a pozitív attitűdöt támogassuk, ne hagyjuk, hogy az iskolában leszólják vagy leuralják a másikat. A nevelés a család dolga, de mi is sokat tehetünk értük, hivatásunk lényege, hogy a lakosság mindenkori egészségi állapotának és egészségtudásának függvényében segítjük a családokat – tette hozzá Várfalvi Marianna.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában