Vásárosnamény

2023.11.26. 19:48

Emlékezés

A "málenkij robotra" elhurcoltakra és az áldozatokra emlékeztek Vásárosnaményban, ahol dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő mondott emlékező gondolatokat.

Szon.hu

Forrás: facebook

A Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola tanulói adtak műsort. 

– 1944 novemberében Sztálin parancsára a szovjet csapatok az akkor még Magyarországhoz tartozó, Kárpátaljaként ismert területről, továbbá a trianoni országterület részét képező vásárosnaményi és fehérgyarmati járás területéről úgynevezett háromnapi jóvátételi munkára (málenkij robotra) behívtak több mint tízezer civil magyar és német férfilakost. A parancsra jelentkező férfiakat háromnapi jóvátételi munka helyett a szolyvai gyűjtőtáborba kísérték gyalog, majd onnan a Gulag koncentrációs táboraiba kerültek. Sokan közülük hazatértek, de többségük nem érte meg az öregkort. A szovjet rendszerben ezeket a férfiakat háborús bűnösként tartották számon, helyzetükről nem beszélhettek…– írta facebook bejegyzésében a város polgármestere, Filep Sándor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában