Nyíregyháza

2023.11.03. 14:00

Immár hivatalosan is érték lett a villamos

Ha nem figyelünk oda a múltunkra, a jövőnket sem tudjuk építeni.

Száraz Anita

Fotó: Gazdag Mihaly

A Hősök terén álló villamos előtt tartotta pénteki sajtótájékoztatóját a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke, Baracsi Endre, a helyszínválasztás pedig természetesen nem volt véletlen: a nyíregyháziak egykor kedvelt közlekedési eszköze is bekerült az értéktárba. 

– A legutóbbi ülésünkön a villamos mellett Komiszár János és Csergezán Pál munkásságát is felvettük az értékeink közé, így azok száma 164-re nőtt. Nekünk ez a küldetésünk: a múltunk örökségét, s az elődeink tudását át kell adnunk az utánunk következő generációnak – mondta az elnök.  

Elhangzott: Komiszár János festőművész Máriapócson született, 1981 óta szerepelnek munkái tárlatokon. Több mint 150 önálló kiállítása volt, közel 30 könyvet illusztrált. Bár már Debrecenben él, ezer szállal kötődik vármegyénkhez, máriapócsi alkotóházában a saját festményei mellett a mesterei alkotásai is láthatók. Csergezán Pál Záhonyban született, grafikusként és illusztrátorként dolgozott, s közel került hozzá a vadászat témaköre. Rajzai olyan lapokban jelentek meg, mint a Nők Lapja, a Magyar Vadász vagy a Nimród, de Kittenberger Kálmán és Fekete István könyveit is illusztrálta.

Tudatos munkát végeznek

– Köszönet jár az értéktár bizottság tagjainak, hiszen tudatosan és lelkiismeretesen tárják fel a vármegye értékeit – ezt mondta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, akiről kiderült: személyes élményei is vannak a villamosról. 

– 1969-ig járta a várost, a nyíregyháziak pedig nagyon szerették, mert nemcsak közlekedési eszköznek, hanem közösségi térnek is tartották, s különösen kedvelt volt a nyitott kocsi, ami Sóstóig járt. A nyarakat gyakran töltöttem Nyíregyházán, s olyankor én is gyakran utaztam rajta, még ma is emlékszem arra, ahogy csilingelt. Sajnáltam, hogy megszüntették, annak viszont örülök, hogy a vármegyei értéktár része lett – tette hozzá.

Bár dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő nem utazott a villamoson, jól tudja, hogy elválaszthatatlan a város múltjától. 

– A gyerekeimet sokszor elhoztam már ide, ahogy a távolról érkező ismerőseimnek is megmutatom. Fontos, hogy az örökségünket, a hagyományainkat átadjuk a fiatal generációknak, ebben pedig a bizottság nagyon komoly munkát végez. Felkutatják az értékeinket, és megmutatják, mire lehetünk méltán büszkék. Szeretném, ha a jövőben tovább bővülne az értéktár, mert az is azt bizonyítaná, hogy e térség nagyon gazdag természeti és kulturális kincsekben.  

Találkozási ponttá vált

Szenti Tibor önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: a villamos Nyíregyháza egyik szimbóluma – tavaly a városi értéktár része lett.

– A Városvédő Egyesület sokat harcolt azért, hogy itt állhasson, az elmúlt húsz év alatt pedig találkozási és tájékozódási ponttá is vált – mondta a képviselő és úgy fogalmazott: ha nem figyelünk oda a múltunkra, a jövőnket sem tudjuk építeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában