Jánd

2023.11.28. 07:00

Megható emlékezés Jándon

Istentisztelet és megemlékezés a málenkij robotra elhurcolt jándi lakosokról.

L. Tóth Lajos

Fotó: Fehér Ildikó archívuma

„Ezer fogoly küldi imáját az égbe,/ Hallgasd meg hát, Uram, kérésünket végre./ Könyörögve kérünk, segíts haza minket,/ Bűneiben szenvedő fogoly népeidet./ Mi Atyánk, Úr Isten, ki fenn vagy az égbe,/ Hallgasd meg hát sok–sok kérésünket végre” (Ezer fogoly imája 1944-ben, Szolyva) – ezek a gondolatok is elhangzottak Jándon, ahol a málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek.

1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként csaknem 800 ezer embert hurcoltak el hazánkból a Szovjetunióba többéves kényszermunkára, illetve 5-25 éves száműzetésre. A Gulag rabtelepeire a magyar hatóságok hathatós közreműködésével, koholt vádak alapján politikai foglyok és ártatlan, utcáról elhajtott emberek tízezrei kerültek.

A túlélők első csoportja csaknem egy teljes évtizeddel később térhetett vissza Magyarországra a Gulag-táborokból 1953. november 25-én. Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává az 41/2012. (V. 25.) számú határozat alapján.

– A málenkij robot, vagy ahogyan Jándon emlegették, az orosz fogság, a tragédia szorosan hozzátartozik a falu történelméhez. Nincs a településen olyan család, amely ne szenvedte volna meg az elmúlt évszázad legnagyobb, civil lakosságot is közvetlenül érintő és sújtó tragédiáját. 1944.november 21-én indult a beregszászi katonai parancsnokságra a 18-50 év közötti jándi férfi lakosság.Jánd lakosságának ők egy nyolcadát jelentették, a falu erejét: családapákat, fiúkat.

A jándiak az ünnepi istentisztelet és megemlékezés után a református templom falán elhelyezett málenkij robot emléktáblánál koszorúztak.

A falu képviselő testülete, a Jándi Református Egyházközség és a Települési Értéktár fontosnak tartja, hogy minden évben november utolsó vasárnapján megemlékezzenek a falu és a térség tragédiájáról. A gyülekezeti teremben dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Asztalos István polgármester, Szalai Kálmán önkormányzati képviselő és Baracsi Endre vármegyei alelnöke mondták el gondolataikat – tudósított Fehér Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában