Nyíregyháza

2023.11.13. 07:00

Veszélyeztetett a chipsnemzedék

Hazánkban egymillió diabéteszes ember él, s egyre nő a betegek száma.

Szon.hu

Fotó: illusztráció: pixabay

– A most közreadott 2021-es adatok szerint több mint félmilliárd cukorbeteg él a Földön, s majd ugyanennyien vannak a cukorbetegséget megelőző állapotban. Magyarországon 740 ezer ember szed gyógyszert a diabétesze miatt és a diabetológusok szerint csaknem 300 ezerre tehető azok száma, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget, azaz a lakosság 10 százalékát érinti a diabétesz – tudtuk meg dr. Gaál Zsolt belgyógyász, diabetológus főorvostól. A nyíregyházi Jósa András Tagkórház IV. számú Belgyógyászatának osztályvezető főorvosa elmondta: megyénkben mintegy 50 ezer cukorbeteg él, ám itt is magas a látens betegek száma.

– Az idén ünnepeljük annak a 100 éves évfordulóját, hogy egy kanadai kutatócsoport az inzulin felfedezéséért megkapta a Nobel-díjat, ami az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében hatalmas áttörést jelentett, de a cukorbetegség közvetlen okát ma sem ismerjük. Azt tudjuk, hogy az autoimmun folyamat kialakulásában a környezetnek, az életmódnak és az örökítőanyagnak van szerepe – mutatott rá a háttérre dr. Gaál Zsolt.
Az osztályvezető főorvos kifejtette: a visszafordíthatatlan 1-es típusú diabétesznél a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak – ebben feltételezik a genetikai hajlamot, a vírusok szerepét, az autoimmun eredetet –, a beteg egész életében inzulinpótlásra szorul. A 2-es típusú diabétesz megjelenéseben kiemelt szerepe van az elhízásnak, a rossz és nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztásának, a mozgásszegény életmódnak, a stressznek, ha magas a vérnyomás, illetve, ha a családban már van cukorbeteg – sorolta az okokat a főorvos, hozzátéve: ez a diabétesz egy ideig visszafordítható.

Vannak figyelmeztető jelek

– Nem jó kezeléssel, vagy nem pontosan betartott orvosi utasításokkal azonban az életkilátások 8-10 évvel rövidülnek, s nagyon súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A cukorbetegség hozzájárulhat az erek elzáródásához, szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához, stroke és infarktus bekövetkezéséhez, látásromláshoz, veseelégtelenséghez, végtag-amputációhoz vezethet – utalt a következményekre dr. Gaál Zsolt, aki hozzátette: a diabétesz sokáig   tünetmentes, a szomjúságérzet, a sok folyadék fogyasztása, a gyakori vizelés, a kiszáradt bőr, a viszketés, a nehezen gyógyuló sebek a magas vércukorszintre figyelmeztető jelek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A gyermekek körében a leggyakoribb az 1-es típusú cukorbetegség. A 2-es típusú diabétesz kevéssé a genetikával és hajlammal, elsősorban az életmóddal van összefüggésben. A mai „hamburger-, chips- és üdítőnemzedékben” sajnálatos tendencia, hogy a gyerekek 10 éves korukra elérik a nagyon magas testsúlyt. Ördögi kör, egyfajta 22-es csapdája, hogy emiatt a gyerek alig mozog, de sokat eszik, majd a tovább növekvő testsúly még inkább gátolja a mozgásban.

S míg 50 évvel ezelőtt meglepődtek, ha gyermek lett 2-es típusú cukorbeteg, ma amiatt aggódnak a szakemberek, hogy egyre nő a számuk. Minél korábban kezdődik egy 2-es típusú diabétesz, annál agresszívabb, annál hamarabb okoz korai agyvérzést, infarktust. Szomorú példaként azt a 21 éves fiatalembert említette, aki csaknem 300 kilogrammosan hunyt el, s bár 15 éves korában diagnosztizálták nála a 2-es típusú diabéteszt, a „szeretetetetés”, a be nem tartott terápia végzetes lett.  

A 22-es csapdája

– Ha a fiatalokban tudatosítjuk a rendszeres testmozgás fontosságát, megtanítjuk, melyek a hasznos élelmiszerek, ha megértik, hogy miért kell a gyors- és félkész ételek, a cukrozott üdítők helyett a friss, hazai zöldségeket és gyümölcsöket választani, akkor sokat tettünk értük, és csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegek számát. Akár 1-es, akár 2-es típusú diabéteszről beszélünk, fontos a rendszeres szűrővizsgálat, a korai felismerés és diagnosztizálás, az orvosi utasítások betartása – figyelmeztetett dr. Gaál Zsolt arra, hogy ma már a kezelés kialakításában is fontos szerepe van a betegnek, hiszen a legtöbbet ő tehet magáért, s ha megtanulja, hogyan kell együtt élni a betegséggel, teljes életet élhet.

Együtt élni a betegséggel

– Aggódtam amikor kiderült, hogy Bence 1-es típusú cukorbeteg, mert csak 9 éves volt és tudtam, innentől megváltozik az egész család élete. Azzal viszont tisztában voltam, hogy a gyerek csak akkor fogja elfogadni a betegségét, ha azt látja rajtam, hogy nyugodt vagyok és mindenben mellette állok – mondta H. Nagy Erika, akinek a családjában nem volt cukorbeteg, ezért lepődött meg fia betegségén. A gyereken a tipikus tünetetek jelentkeztek.

– Hazajött iskolából és délutántól estig rengeteg vizet ivott, folyton a mosdóba járt. Biztosan megfeledkezik a vízivásról az iskolában, gondoltam, aztán mikor egy gyerekorvosi rutinvizsgálaton ezt megemlítettem a háziorvosunknak, elővette a vércukormérőt, ami nem hazudott. A méréseket néhány napon át már a kórházban folytatták Bencén, ahol kapta az inzulint és máris adták hozzá a táplálkozási tanácsokat is. Ma már fura erről beszélni, mert a fiam a cukorbetegségével is teljes életet él, sportol, nem kell lemondania semmiről. Nagyokat bicajozik, Nyíregyháza külterületén lakunk, napi szinten ingázik a városba. Ma már minden iskolában rendelhető diétás menza, sok mindenben megkönnyítették a cukorbeteg gyerekek életét. A kezeléséhez szükséges orvosi eszközök nagyot léptek előre. Bencének olyan eszköz van a hasára helyezve, ami méri a vércukrát, és adagolja az inzulint. Sosem néztek rá furcsán az osztálytársai, ezzel nem volt problémája.  Az étkezési időpontokat betartja, nem nassol napközben, hozzáteszem, kisebb korában sem volt nagyétkű gyerek. Ami fontos tanács lehet a szülőknek, az a betegség lelki oldalával kapcsolatos: gyerekként nehéz felfogni és megemészteni, hogy ez az állapot – inkább nevezzük így, hogy ne legyen betegségtudata a gyereknek – élete végégig fennáll, s ehhez alkalmazkodnia kell – mondta az anyuka.

(A diabétesz világnap alkalmából a témára hamarosan visszatérünk: egy dietetikus szakember elmondja, milyen fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak a megelőzésben, a diabétesz kezelésében.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában