Nyíregyháza

2023.12.12. 19:06

Ha nem lépünk, előbb vagy utóbb belefulladunk a szemetünkbe

Hét és fél milliárdos beruházás biztosítja, hogy tisztább és hulladékmentesebb legyen Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Lengyel Nóra

Újabb jelentős állomásához érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás fejlesztési sorozata. A 7,5 milliárd forintos program részeként Kisvárda és Nagyecsed után kedden Nyíregyházán adták át a projekt legjelentősebb beruházását. Itt működik az ország egyik legnagyobb hulladéktelepe, ami a legkorszerűbb válogató is egyben. Seszták Oszkár, a társulási tanács elnöke a rendezvényen elmondta: a korszerű hulladékkezelési technológiának, az optikai válogatóknak köszönhetően a lerakott szeméthalmok csökkenni fognak. A projekt eredményeként vármegyénkben megújul a hulladékgazdálkodási infrastruktúra, a lerakók, a hulladékkezelő eszközök, a gyűjtőedényzetek, a komposztálók. 

– Hatékonyabb hulladékgazdálkodási rendszert szeretnénk elérni, ennek része a most átadott gépsor és a csarnok is, de a fiatalok szemléletformálására és a környezeti nevelésükre is nagy hangsúlyt fektettünk. Iskolai akciókkal, médiakampánnyal szerettünk volna a célcsoportokhoz eljutni és népszerűsíteni a szelektív hulladékgyűjtést – fogalmazott Seszták Oszkár.

Előtérben a zöld szempontok

Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban különösen fontos az energiahatékonyság növelése, a tudatosság erősítése, a károsanyag-kibocsátás mértékének csökkentése, a tisztább és élhetőbb települések megteremtése. 

– A hulladék okozta környezetszennyezést és egészségkárosító kockázatot a minimálisra kell csökkenteni a térségben. Nélkülözhetetlen hogy a szilárd hulladék lehető legnagyobb hányadát újrahasznosítsák – fejtette ki az országgyűlési képviselő, és megjegyezte, hogy a beruházás jelentős lépés Nyíregyháza életében a fenntarthatóság jegyében.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kifejtette, hogy időben ismerte fel a vármegye, a város és a társulás, hogy a jövőnk egyik legégetőbb kérdése a hatékony hulladékgazdálkodás. Felhívta a figyelmet arra, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, a modern technológiáknak köszönhetően pedig elérhető a teljes újrahasznosítás. Megjegyezte, hogy paradigmaváltásra van szükség a hulladékgazdálkodásban, amiben vármegyénk élen jár, és reményét fejezte ki, hogy a jövő nemzedéke érzékelni fogja a pozitív változást.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta: a beruházás biztosítja, hogy a város tiszta legyen. Hozzátette: az önkormányzat és a városvezetés prioritásként kezeli, hogy élhető környezetet teremtsenek és hagyjanak az utódokra, ebben pedig fontos szerepet játszik a hulladék gyűjtése, kezelése, újrahasznosítása. E célok megvalósítását segíti az új technológia és az is, hogy ezer négyzetméterrel bővült a csarnok.

Befektetés a jövőbe

Az ünnepélyes szalagátvágás után a vármegyeházán szakmai konferenciát tartottak, ami előtt kihirdették a szemléletformáló rajz és kreatív pályázat eredményeit. A pályázatra, amivel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet, az óvodások és általános iskolások rajzokkal, a középiskolások pedig kreatív kisfilm készítésével jelentkezhettek.

A rendezvényen Nagy Balázs közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár elmondta: hazánkban több mint 4 milliárd euró uniós támogatásból, és 15 százaléknyi hazai forrásból támogatott a kormány környezetvédelmi és energiahatékonysági beruházásokat. 

– A hulladékgazdálkodás ennek a nagy portfóliónak a csomagjaként jelent meg. Ennek keretében a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek fejlesztését, hatékonyságának javítását, illetve a hulladékgyűjtési rendszereket támogató eszközpark fejlesztését tűztük ki célul. Ezekre a fejlesztésekre mintegy 200 milliárd forint értékben írtunk ki pályázatokat, végül 180 milliárd forintból 54 projektet finanszíroztunk, többek között ezt a 7,5 milliárdos Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeit is – részletezte az államtitkár, és kifejtette, az országban évente több mint 86 ezer tonna hulladék újrafeldolgozása vált így lehetővé. Nagy Balázs elmondta, vármegyénkben a hulladékgazdálkodás modernizálása mellett energiahatékonyságot növelő beruházások, közművekkel kapcsolatos fejlesztések, vízgazdálkodási intézkedések is megvalósultak, mintegy 220 milliárd forint értékben. – A hulladékgazdálkodás már nem egy elvont fogalom, hanem a gazdaságnak egy napról napra súlyosabbá váló eleme. Nyersanyagkészleteink, természeti erőforrásaink végesek, feltétlenül szükség van arra, hogy a korábban szemétként kezelt hulladékot alapanyagként hasznosítsuk. Ha nem lépünk, előbb vagy utóbb belefulladunk a saját szemetünkbe – nyomatékosította az államtitkár, aki a szelektív gyűjtés előnyeire hívta fel a figyelmet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában