Imahét

2024.01.24. 07:00

A felebaráti szeretetről szól az imahét

„Szeresd Uradat, Istenedet… felebarátodat pedig, mint saját magadat.”(Lk., 10,27)

Kanalas Ottilia

Az első közös imaalkalmat az evangélikus templomban tartották a nyíregyháziak 

Fotó: Gazdag Mihály

Január 21-én elkezdődött a keresztény egyházak közös imahete, melyet világszerte minden év január harmadik hetében rendeznek meg, ilyenkor a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. 

– Azt kell keresnünk, ami összeköt minket és nem azt, ami szétválaszt. Felekezettől függetlenül vannak olyan alapértékek, amelyek mindannyiunkat köteleznek, s amelyek a legnagyobb kihívást jelentik a keresztény ember életében. Ilyen a felebaráti szeretet, mely az idei esztendőnek a témája – mondta el Csordás Gábor római katolikus plébános. 

Mint ismert, minden évben más és más nemzet állítja össze az imahét témáját, ez a különlegessége az alkalomnak, az ideit az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette el. Egy eltérő gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok között élő, Krisztus evangéliumát kisebbségi helyzetben hirdető egyház az övék. Nehéz gazdasági és politikai környezetben kell az ott élőknek Krisztusról tanúskodniuk és honfitársaik életkörülményein javítaniuk. A közösség az irgalmas szamaritánus történetét választotta. 

A kommunikációval kezdődik 

– Afrikában a mai napig nagy a széthúzás, háborúk dúlnak, ezért sem véletlen, hogy azt a történetet hirdette meg a közösség, ami a szeretet küzdelmes, nehéz arcát mutatja meg, s azt üzeni: nemcsak azt az embert kell szeretni és elfogadni, aki szimpatikus, aki közel áll hozzánk, hanem azt is akivel „nehéz” együtt élni, s bántott minket. Ez valódi kihívás, minden ember életében. Gondoljunk csak bele, mindenkinek van a környezetében olyan ember, akit nehezen fogad el vagy megromlott vele a kapcsolata, s régóta feszül köztük valamilyen ellentét, de mégis együtt kell vele dolgozni, együtt kell vele működni. Az ellentét, a harag nem ment fel bennünket, keresztényeket a szeretet parancsa alól! Az Úr Jézus azt mondja, az ilyen embert is meg kell próbálni szeretni – mondta a plébános atya, aki szerint minden elfogadás a kommunikációval kezdődik, a másik megismerésével és megértésével, hisz ezáltal lehet közelebb kerülni a másikhoz. 

Keresztény egység 

Nyíregyházán vasárnap este az evangélikus templomban nyitották meg az imahetet, ahol dr. Gaál Sándor református esperes hirdetett igét. A lelkipásztor lapunknak elmondta, az idei tanítás a világban zajló eseményekre ugyanúgy ráirányítja a figyelmet, mint az átlag ember körüli hétköznapokra. 
– A keresztény erkölcsiség alaptörvénye a szeretet, Szeretjük az Istent, s az Úrtól kapott szeretetből kell, hogy jusson felebarátaink felé is. Ez a fő mondanivalója, a magva az egyhetes közös imának. A másik fontos jelentése s egyben jelentősége az ökumenikus gondolkodásnak, hogy bár a kereszténységen belül vannak különböző „arculatok”, mégis egy egységbe tartoznak a különböző felekezetek. Szoros kapocs hitbéli meggyőződésünk, mely összeköt minket, s mely szerint élünk és azt is hirdetjük. Hitünk választ és megoldást ad minden életkérdésre, minden életfeladatra – hangsúlyozta az esperes, aki szerint ezek az alkalmak még közelebb hozzák a keresztény híveket egymáshoz, s nem utolsósorban a felekezetek lelkészeit, papjait, akik minden imaalkalom után összeülnek, beszélgetnek. 

– Fontos, hogy megvitassuk a keresztény élet dolgait, beszélgessünk a város életéről, mert mindig találunk aktuális témákat, ügyeket, melyek bennünket is érintenek, s közéleti kérdésekben az egyházak is hallatják a hangjukat. Bármi legyen a téma, a közös pontokat keressük ilyenkor is – emelte ki dr. Gaál Sándor esperes. 

Ökumenikus imahét további eseményei Nyíregyházán 

Az alkalmak minden este 18 órától kezdődnek. A belvárosi templomokban együtt hirdetnek igét és végeznek liturgikus szolgálatot a papok, a lelkészek. 

Január 24-én a görögkatolikus templomban Papp Dániel és dr. Gaál Sándorné. 
Január 25-én a görögkatolikus templomban Hajdúné Csernák Erzsébet és Csordás Gábor. 
Január 26-án a római katolikus templomban Bodnár Máté és dr. Kovács László Attila. 
Január 27-én a római katolikus templomban Szabó Tamás és Hajdúné Csernák Erzsébet. 
Január 28-án az evangélikus templomban Szocska A. Ábel és Lutzke Krisztina. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában