Fehérgyarmat, India

2024.01.20. 07:53

Indiában hatalmas lehetőségek rejlenek

Az országgyűlés külügyi bizottságának alelnökeként járt Indiában dr. Tilki Attila.

Szon.hu

Hatalmas utat tett meg dr. Tilki Attila szabolcs-szatmár-beregi országgyűlési képviselő Fehérgyarmatról az 1,4 milliárd lakosú Indiába.

– Az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt vezetésével vettem részt a látogatáson a bizottság alelnökeként. A delegációnk járt a fővárosban, Újdelhiben, majd a 13 milliós lakosságával a világ egyik legnépesebb városában, az ország pénzügyi, kereskedelmi és szórakoztatóipari központjában, Mumbaiba utaztunk – kezdte a hivatalos vizit felidézését a hazatérését követően dr. Tilki Attila.

– A világ legfejlettebb gazdaságával rendelkező országok fórumát, a G20 elnökséget óriási sikerrel töltötte be India.  Az az ország, amely belátható időn belül a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz. Az az ország, mely tavaly őszre népességét tekintve megelőzte Kínát. Indiára nem csak azért kell odafigyelni, mert a magyar-indiai diplomáciai kapcsolatok 75 évét ünnepeljük, hanem azért is, mert a gazdasági, az oktatási együttműködések rengeteg lehetőséget jelenthetnek a vállalkozásoknak és az egyetemeknek.

Megköszönték a segítséget

– Nagyon jól esett az, hogy minden politikai vezető kiemelte és megköszönte térségünk segítségét abban, hogy több mint hatezer, az orosz-ukrán háború kitörése után Magyarországra menekült indiai egyetemistának adtunk menedéket. Találkoztunk többek között Harivansh Narayan Singh-gel, az indiai parlament felsőházànak alelnökével, Sanjay Verma külügyi államtitkárral, Rahul Narwekarral, Maharashtra állam törvényhozó gyűlésének elnökével. Az állam kormányzója, Ramesh Bais is fogadott bennünket.

– Az utunk során két egyetem vezetésével is tárgyaltunk. A Haryana államban lévő, elsősorban orvosi képzéssel foglalkozó SGT Egyetemen (Shree Guru Gobind Singh Tricentenary University) Németh Zsolt előadást tartott az előttünk álló politikai és gazdasági kihívásokról. Az 1857-ben alapított,  egy csodálatos viktoriánus stílusban épületben található Mumbai Állami Egyetem vezetősége nagy megtiszteltetésnek vette, hogy felkerestük őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában